Restruktuiranje rumunjske industrije obrade drveta - Ioras, Florin; Turnock, David; Abrudan, Ioan Vasile (Radovi Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 2006)
UDK 630*8:674(498) Ovaj rad predstavlja pregled restruktuiranja jedne od rumunjskih bazičnih industrijskih grana koja je doživjela značajne promjene od 1989. godine na ovamo, u smislu privatiziranja i izgradnje novih kapaciteta. Iako se proizvodnja nije vratila na nivoe iz perioda 1980-tih, desila su se kapitalna kvalitativna poboljšanja zahvaljujući u velikoj mjeri stranim ulaganjima, sa spektrom novih projekata koji su u tijeku. Dok će osnovni proizvodi najvjerojatnije doživjeti daljnja poboljšanja kroz proizvodnju, uz poštivanje viših ciljeva (nakon značajnog slabljenja u ranim 1990-im), napredak u planiranju proizvoda od drveta izgleda manje siguran, – osim vlaknih ploča srednje gustoće (medium-density fibreboard) (MDF) i iverice (particleboard or chipboard) (PAL – prema rumunjskoj skraćenici) – iako bi povećana potrošnja na domaćem tržištu mogla osigurati poticaj. U međuvremenu, visoke konkurentske cijene u industriji papira pomažu da se proizvodnja održi donekle iza potrošnje, osobito u slučaju novinskoga papira. S druge strane, kvalitetan dizajn i visoka radna produktivnost u nekim oblastima industrije namještaja pomažu održavanje dobrog izvoznog trenda, uz privlačenje investicija globalnih proizvođača kakav je IKEA.