Promjene svojstava zemljišta i kruženje materije poslije primjene golih sječa u šumama bukve i jele sa smrčom - Burlica, Čedomir; Beus, Vladimir; Stefanović, Vitomir; Vukorep, Ivan; Manuševa, Loti; Živadinović, Jelena; Cvijović, Milutin (Radovi Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 1983)
UDK 630*114:630*22(497.6) Svako gazdovanje šumama ima svoje prednosti i nedostatke, pa su zato u praksi prisutni pobornici i protivnici pojedinih načina gazdovanja. Takav je slučaj i sa primjenom "skupinasto-golih sječa", kada su u pitanju posljedice koje ovaj vid sječa izaziva u kruženju materija i svojstvima zemljišta i staništa u cjelini. Primjena "skupinasto-golih sječa" u savremenom gazdovanju šumama postaje sve aktuelnija iz dva razloga: Koncentracijom sječa postiže se veća produktivnost rada i ekonomski efekti; Ovim načinom se radikalnije popravlja relativno nepovoljno stanje šumskog fonda. Medjutim, primjena ovih sječa, iz opravdanih razloga (opasnost od erozije, opasnosti vjetroizvala, promjena fitoklimata.zakorovljavanja, zatravijivanja i drugo), izaziva u jednom krugu šumarskih stručnjaka suprostavljanje bez obzira o kojim se stanišnim uslovima radi. Da bi se utvrdile promjene staništa i dobili pouzdaniji podaci o djelovanju golih sječa izvršena su stacionarna istraživanja u tipu šume bukve i jele sa smrčom iznad verfenskih sedimenata na distričnom kambisolu (kiselom smedjem zemljištu) na Zvijezdi planini. Za istraživanje ovakvog karaktera ni u svijetu nema mnogo podataka, iako su multidisciplinarna istraživanja dosta česta i veći nom su stacionarna, na primjer u okviru projekata :"čovjek i biosfera", "Internacionalni biološki program" i drugi. S obzirom na finansijske i tehničke mogućnosti u nas još uvijek ne postoje uslovi za realizaciju većih projekata i zato naši rezultati istraživanja imaju ograničen karakter. U njima su obuhvaćeni oni parametri šumskih staništa koji se mogu pratiti jednostavnijim metodama u relativno ograničenom obimu i vremenskom periodu. Za potpunija istraživanja ove vrste nužan je znatno duži period osmatranja i veći broj objekata ispitivanja. I pored svih naznačenih ograničenja provedenih istraživanja, ovaj rad ima poseban značaj u uslovima šumarstva Bosne i Hercegovine pa i šire, jer u izvjesnom smislu predstavlja pionirski poduhvat ove vrste.