Ekonomsko proučavainje proizvodnje u bukovim šumama i mješovitim šumama bukve, jele i smrče

Autor(i)

  • Drago Đapić Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu
  • Sreten Vučjak Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu
  • Šućrija Šaković Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu

DOI:

https://doi.org/10.54652/rsf.1976.v24.i5-6.523

Sažetak

Značajna sirovlnska baza šumarske privrede u SR Bosni i Hercegovini, stalan i intenzivan porast potrošnje šumskih odnosno drvnih proizvoda, a uz nedovoljno proučeni način gazdovanja u šumarstvu Bosne i Hercegovine, zahtijevaju istraživanje mjera koje će obezbijediti potpunije i optimalnije korišćenje, obnavljanje i unapredjivanje proizvodnog potencijala šuma, šumskog zemljišta i postojećeg drvnog fonda u šumama Bosne i Hercegovine.

Do danas nije bilo naučno verifikovanog stava o tome kako se ekonomski optimalno može gospodariti šumama Bosne i Hercegovine. U većini šuma nije konsenkventno primjenjivan odredjenl sistem gospodarenja, jer se načinu korišćenja šumom i gazdovanja šumama, uglavnom, praktistički prilazilo, bez teorijski dovoljno proučenog sistema gospodarenja.

References

Ćirić,M., Stefanović, V.,Drinić, P.: Tipovi bukovih šuma i mješovitih šuma jele,smrče i bukve u Bosni i Hercegovini; Radovi Šumarskog fakulteta i Instituta za šumarstvo u Sarajevu, Sarajevo, 1971,

Djapić, D.:Ekonomika šumsko-privrednih preduzeća; Šumarski fakultet u Sarajevu,Sarajevo, 1972. (skripta)

Kolaković, R.: Bukva sa stanovišta konverzije njenih oblika gajenja i gazdovanja kao i zamjena sa drugim vrstama;Šumarski glasnik, Sarajevo, 1965.

Kraljić, B„: Ekonomski elementi proizvodnje socijalističkog šumarstva; Školska knjiga, Zagreb, 1952.

Marks, K.: Kapital (tom ll); Kultura, Zagreb, 1947.

Matić, V. i dr, Stanje šuma u SR Bosni i Hercegovini prema inventuri šuma na velikim površinama u periodu 1964.-1965.; Šumarski fakultet i Institut za šumarstvo u Sarajevu, Sarajevo, 1971 .

Miletić, Ž.: Prilog metodici ocene zrelosti za seču stabala u prebomoj šumi; Glasnik Šumarskog fakulteta, Beograd, 1961.

Plavšić, M.: O cilju šumskog gospodarstva i njegovoj realizaciji; Šumarski list, Zagreb, 1952.

Plavšić, M.: Istraživanje sadašnje najpovoljnije sječive zrelosti u jelovim prebornim šumama; Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, 1967.

Savezna privredna komora: Detaljna i parcijalna projekcija razvoja šumarstva od 1966 do 1985. godine; Beograd, 1969.

Vukmirović, V.: Istraživanje učešća sortimenata bukve u čistim i mješovitim bukovim sastojinama u Bosni sortimentne tablice; Radovi Šumarskog fakulteta i Instituta za šumarstvo u Sarajevu, Sarajevo, 1971.

Downloads

Objavljeno

01. 09. 1976.

How to Cite

Đapić, D., Vučjak, S., & Šaković, Šućrija. (1976). Ekonomsko proučavainje proizvodnje u bukovim šumama i mješovitim šumama bukve, jele i smrče. Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta U Sarajevu, 24(5-6), 49–103. https://doi.org/10.54652/rsf.1976.v24.i5-6.523

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>