Primjena testa sa bijelim borom za odredjivanje doze herbicida pri uništavanju korova u šumskim rasadnicima

Autor(i)

  • Lucjan Królikowski
  • Andrzej Gorzelak
  • Nada Zekić Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu

Sažetak

Iz godine u godinu pojavljuju se u proizvodnji stalno novi herbicidi. Njihova primjena u praksi zahtijeva prethodna laboratorijska i terenska ispitivanja. Ta ispitivanja potrebna su, prije svega, za preparate koji djeluju preko zemljišta, jer je aktivnost njihovog djelovanja vezana za vrstu zemljišta, a naročito za sadržaj humusa u njemu.

U radu su prikazani rezultati triju laboratorijskih ogleda, koji su izvršeni u Zavodu za zemljište Instituta za šumarska istraživanja u Varšavi, za vrijeme specijalizacije inž. Nade Zekić iz Instituta za šumarstvo u Sarajevu 1966. godine.

Cilj ogleda bio je ispitivanje mogućnosti konštenje nekih herbicida i njihovih doza za borbu sa korovima u šumskim rasadnicima na parcelama sa ponikom. Pored laboratorijskih ispitivanja, provedena su i ispitivanja u šumskom rasadniku u sličnim zemljišnim uslovima.

References

Gorzelak A.: Anwendung von Kiefer und Lärche als Testmateriai für die Einschätzung von toxischen Herbizidrückständen in Böden. Roczn, Gleb. dod, do t. XIV. 1964. 197-204.

Królikowski L., Gorzelak A.: Metoda laboratoryjna oceny bioiogicznej gleby traktowanej herbicydami. Mat. do badań oceny środków ochrony roślin. Cz. III. IOR. 1964. s. 105-109.

Downloads

Objavljeno

01. 06. 1969.

How to Cite

Królikowski, L., Gorzelak , A., & Zekić, N. (1969). Primjena testa sa bijelim borom za odredjivanje doze herbicida pri uništavanju korova u šumskim rasadnicima . Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta U Sarajevu, 17(1-3), 45–56. Retrieved from https://radovi.sfsa.unsa.ba/ojs/index.php/rsf/article/view/460