Ispitivanje odnosa izmedju viška rada i pojedinih vrsta osnovnih sredstava u šumarstvu Bosne

Autor(i)

  • Šućrija Šaković Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu

DOI:

https://doi.org/10.54652/rsf.1979.v27.i4-5.537

Sažetak

U uslovima robno-novčane privrede potreba za ostvarivanjem e- nomskih principa u poslovanju privrednih organizacija u šumarstvu sve više dolazi do izražaja s ciljem ekonomske stabilizacije ove važne privredne oblasti i, u vezi s tim, što potpunijeg obavljanja njene funkcije u okviru proširene društvene reprodukcije. Medjutim, odgovarajućom analizom dolazi se do saznanja da je akumulativna i reproduktivna sposobnost šumarstva još uvijek nedovoljna za vodjenje proširene reprodukcije i , da u tom pogledu šumarstvo znatno zaostaje za drugim privrednim oblastima. Zato je ta problematika aktuelna i veoma značajna za radne kolektive.Mogućnosti za njihovo djelovanje su široke ali su u tom otvorena mnoga pitanja s obzirom na prirodu reprodukcije u šumarstvu i nedovoljnu istraženost njene ekonomske komponente.

U toj ekonomskoj problematici šumarstva svakako značajno mjesto zauzima kompleks pitanja iz područja investicija, a medju njima posebno pitanje pravilnog njihovog usmjeravanja.Imajući to u vidu obradili smo ovaj zadatak sa željom da razjašnjenju tog pitanja damo svoj doprinos.

References

Juretić, I. (1964): Analiza poslovanja industrijskih preduzeća,(I dio). Informator, Zagreb.

Marks, K. (1947): Kapital, I svezak. Kultura, Zagreb.

Marks, K. (1948): Kapital, II sveska. Kultura, Zagreb, 1948.

Marks, K. (1948): Kapital, III sveska. Kultura, Zagreb.

Obradović, S., Sentić, M. (1959): Osnovi statističke analize. Naučna knjiga, Beograd.

Popović, V. (1950): O proizvodnosti rada uopšte a posebno u eksploataciji šuma. šumarski list, br. 1, Zagreb.

Stojanović, O. (1966): Taksacione osnove za gazdovanje šumama bijelog bora u Bosni. Disertacija. Radovi šumarskog fakulteta i Instituta za šumarstvo, Sarajevo.

Vučijak, S. (1969): Ekonomske karakteristike šumarskih preduzeća. Ekonomika preduzeća, br. 4. Beograd.

Downloads

Objavljeno

01. 10. 1979.

How to Cite

Šaković, Šućrija. (1979). Ispitivanje odnosa izmedju viška rada i pojedinih vrsta osnovnih sredstava u šumarstvu Bosne. Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta U Sarajevu, 27(4-5), 3–50. https://doi.org/10.54652/rsf.1979.v27.i4-5.537

Most read articles by the same author(s)