Principi i perspektive unapređivanja proizvodnje šumskog sjemena u Bosni i Hercegovini

Autor(i)

  • Salko Đikić Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu
  • Milorad Jovančević Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu
  • Aleksandar Panov Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu

DOI:

https://doi.org/10.54652/rsf.1965.v1.i3.261

Sažetak

UDK  630*232(497.15)

Skoro svi putevi unapređivanja biljne proizvodnje vode preko sjemenarstva. Zato se toj grani odavno posvećuje velika pažnja u ratarstvu, livadarstvu, hortikulturi, cvjećarstvu itd. Međutim, šumsko sjemenarstvo Bosne i Hercegovine u praktičnom pogledu je veoma primitivno i nalazi se skoro u početnom razvoju. Polazeći od činjenice da je i šumsko sjeme nosilac i prenosilac dobrih i loših osobina drveća i da baš od njegovih osobina najviše zavisi kvalitet budućih sastojina, u posljednjim decenijama šumari naprednijih zemalja nastoje da proizvodnju sjemena postave na što savremenije i racionalnije osnove, da tu proizvodnju u naučnom i praktičnom pogledu stalno unapređuju i da na taj način isprave greške iz prošlosti. Na žalost, te su greške kod nas često bile vrlo velike, a mjestimično i zaprepašćujuće. I umjesto da smo i mi odavno pristupili što bržem i temeljitijem otklanjanju grešaka u navedenom smislu, mi čak i sada možemo samo konstatovati da je i u poslijeratnom periodu, koji predstavlja brzi i veliki napredak za sve privredne grane (uključujući tu i šumarstvo), naše šumsko sjemenarstvo u pogledu naučnih istraživanja, zakonskih propisa, organizacije i praktičnog unapređivanja vrlo malo odmaklo. Polazeći od te činjenice, mi ćemo u ovom radu pokušati da na temelju savremenih dostignuća šumarske ekologije, genetike, selekcije, organizacije i mehanizacije damo svoje sugestije za pravilnije i stručnije usmjeravanje proizvodnje šumskog sjemena u SRBiH.

References

Aljbenski A.: Selekcija drevesnih pored i semenovođstvo, Moskva——Lenjingrad, 1959.

Đikić S.: Historiski razvoj devastacije i degradacije krša u Bosni i Hercegovini, Krš Bosne i Hercegovine, Šumarsko društvo NR Hrvatske, 1957.

Đikić S.: Značaj sjemens-ke i rasadničke proizvodnje za povećanje prirasta u prirodnim šumama, Savez poljoprivredno-šumarskih komora Jugoslavije, Beograd, 1960.

Grigoraš B.: Novija konstrukcija šiškosušiljni. Lesnoe hozjastvo broj 11, Moskva, 1961.

Jovančević M.: Osnovni pojmovi iz genetike i izdvajanje semenskih objekata šumskog drveća, Jugoslovenski savetodavni centar za poljoprivredu i šumarstvo, Beograd, 1961.

Larsen S.: Genetika u silvikulturi (prevod), Savez poljoprivredno šumarskih komora Jugoslavije, Beograd, 1960.

Lindquist B.: Forstgenetik in der schwedischen Waldpraxis, Radebeul und Berlin, 1954.

Marić B., Jovanović M.: Uputstva za izdvajanje i registraciju semenskih objekata četinara, Jugoslovenski savetodavni centar za poljoprivredu i šumarstvo, Beograd, 1961.

Panov A.: Izdvajanje sjemenskih sastojina, Jugoslovenski savetodavni centar za poljoprivredu i šumarstvo, Beograd. 1961.

Rohmeder E., Schön bach H.: Genetik und Züchtung der Waldbäume, Hamburg und Berlin, 1959.

Sarai idze G.: Mašina dlja pererabotki semjan kiparisa i drugih cenih porod, Lesnoe hozjastvo broj 12, Moska, 1961.

Schröck O., Kootz F., Hoffmann K.: Forstliche Samenplantagen, Radebeul und Berlin, 1954.

Vemić M.: O klimi Bosne i Hercegovine, referat na III Kongresu geografa Jugoslavije 14—23. IX 1953. u Sarajevu, Geografsko društvo NR BiH, Sarajevo, 1954.

Vidako vi ć M. : Semenske plantaže šumskog drveća, Jugoslovenski savetodavni centar za poljoprivredu i šumarstvo, Beograd, 1961.

Vince t G.: Vyber a šlechteni v lesnim hospodârstvi Stâtni zemedelskc nakladatelstvi, Praha, 1961.

Downloads

Objavljeno

01. 12. 1965.

How to Cite

Đikić, S., Jovančević, M., & Panov, A. (1965). Principi i perspektive unapređivanja proizvodnje šumskog sjemena u Bosni i Hercegovini . Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta U Sarajevu, 3(1), 1–81. https://doi.org/10.54652/rsf.1965.v1.i3.261

Most read articles by the same author(s)