UPOREDENJE REZULTATA ODREĐIVANJA PRIRASTA KONTROLNOM METODOM I POMOĆU PRESSLEROVOG SVRDLA

Autor(i)

  • Vladimir Vukmirović Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu

DOI:

https://doi.org/10.54652/rsf.1956.v4.i1.386

Sažetak

Ocjena prirasta naših sastojina pri uređajnim radovima vršena je dosada pomoću tablica prirasta koje su izrađene na osnovu rezultata dobivenih ispitivanjima u drugim zemljama. Ove tablice, primijenjene u našim prilikama, davale su nepouzdane rezultate. Izvršena istraživanja o prirastu pokazala su da je stvarni prirast naših sastojina veći od prirasta ocijenjenog pomoću navedenih tablica.

Zbog toga se na teritoriju NR Bosne i Hercegovine u 1953 g. pristupilo na širokoj osnovi ispitivanju i utvrđivanju prirasta, prvenstveno vrsta drveća koje pretstavljaju glavnu sirovinsku bazu drvne industrije NR BiH (jele, smrče i bukve).

Prilikom radova na terenu određivan je debljinski prirast od koga najviše zavisi i veličina zapreminskog prirasta, pomoću priraštajnog
svrdla (P r e s s l e r o v o g svrdla).

Postoji, međutim, mišljenje da se prirast pomoću Presslerovog svrdla ne može tačno odrediti i da je prirast određen pomoću toga svrdla uvijek veći od stvarnog prirasta. Navodi se da su razlog tome mogući slučajevi da se godišnji prirasni plastovi svake godine ne spuste do prsne visine stabla, a zatim što postoji mogućnost da se kod uskih godova prilikom odbrojavanja uzmu dva goda za jedan.

Budući da se u našim šumama i nadalje vrše sistematska ispitivanja utvrđivanja prirasta pomoću Presslerovog svrdla, potstakla su nas navedena tvrđenja o otstupanju stvarnoga prirasta od prirasta određenog pomoću Presslerovog svrdla, da pristupimo upoređenju rezultata određivanja prirasta, dobivenih iz razlike mjerenih prečnika (kontrolnom metodom) i određivanja pomoću Presslerovog svrdla.

References

Klepac D.: Vrijeme prelaza, Šumarski list, Zagreb 1953.

Klepac D.: Funkcionalni odnos između godišnjeg volumnog prirasta i prsnog promjera, za jelu u prebornoj šumi, Šumarski list Zagreb 1952.

Loetsch F.: Massenzuwachs ermittlung durch Bohrspannproben unter Anwendung mathematisch-statischer Methoden, Zeitschrift für Weltfor-stwirtschaft, Reinbeck, 16 (3) 1953.

Matić V.: Prirast jele, smrče i bukve u šumama NRBiH.

Prodan M.; Messung der Waldbestände, Frankfurt a/M, 1949.

Surić S.: Preborne sječe u neuređenim prebomim šumama i šumama tipa prašume, Šumarski list, Zagreb 1933.

Downloads

Objavljeno

01. 12. 1956.

How to Cite

Vukmirović, V. (1956). UPOREDENJE REZULTATA ODREĐIVANJA PRIRASTA KONTROLNOM METODOM I POMOĆU PRESSLEROVOG SVRDLA. Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta U Sarajevu, 4(1), 81–93. https://doi.org/10.54652/rsf.1956.v4.i1.386

Most read articles by the same author(s)