Zapremina i zpreminski prirast šikara bukve, hrasta, graba i jasena u Bosni

Autor(i)

  • Vladimir Vukmirović Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu
  • Ostoja Stojanović Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu

Sažetak

Površine šikara i šikarastih niskih šuma u SR Bosni i Hercegovini su znatne. Prema podacima Preduzeća za projektovanje u šumarstvu »Šumaplan« u Sarajevu šikare u društvenoj svojini imaju površinu od oko 380.000 hektara (u Bosni 229.000 ha i u Hercegovini 151.000 ha), a u građanskoj svojini 115.000 ha, ukupno oko 495.000 ha. Pored šikara u društvenoj svojini posebno su navedene niske šume čija je površina oko 160.000 ha. Uzevši skupa, površina šikara i niskih šuma je 661.000 ha. Ogromne površine šikara i ostalih vidova degradiranih šuma najrazličitijeg oblika i izgleda davale su ranije poseban izgled nekim područjima Bosne i znatnom djelu Hercegovine. U posljednje vrijeme, zahvaljujući efikasnim mjerama zaštite šuma, koje su zavedene odmah poslije rata, a specijalno zbog zabrane držanja koza i njihove potpune likvidacije, te zbog meliorativnih zahvata koji se u njima provode, šikare pokazuju vidnu progradaciju i u znatnom stepenu mijenjaju svoj izgled i opšti izgled područja u kojima su rasprostranjene.

References

Badoux, E.: Notes sur un taillie fureté de hetrê. Schweizerische Zeit schrift für Forstwesen No. 7—8. Zürich, 1950.

Ezekiel, M.: Methods of Corrélation Analysis. New York, John Willey and Sons, Inc. 1956.

Flury, Ph.: Untersuchungen aus den geplenterten Buchen Niederwald. Mitteillungen der Schweiz. Centralanstalt für das forstliche Versuchswesen. Band XVII. tieft 1, Zürich, 1931.

Kolaković, R.: Dosadašnja iskustva i budući zadaci ma melioracijama degradirainih vidova niskih šuma te ovogodišnji zadaci na njezi čekinjastih mladih sastojina. Narodni šumar,, sv. 5—-6. Sarajevo, I960

Matić, V.: Taksacioni elementi prebornih šuma jele, smrče i bukve na području Bosne. Radovi Šumarskog fakulteta i Instituta za šumarstvo i drvnu industriju u Sarajevu, godina IV, br. 4, Sarajevo, 1959.

Stojanović, O.: Taksacione osnove za gazdovanje šumama bijelog bora u Bosni. Disertacija — rukopis. Sarajevo, 1964.

Vukmirović, V.: Prirast i drugi taksacioni elementi šuma hrasta kitnjaka u Bosni. Radovi Šumarskog fakulteta i Instituta za šumarstvo i dimnu industriju br. 8. Sarajevo, 1963.

Vukmirović, V. — Stojanović, O.: Zapremnina i zapreminski prirast šikara u Bosni. Prethodni izvještaj. Narodni Šumar, sv. 7—8. Sarajevo, 1964.

Downloads

Objavljeno

01. 06. 1966.

How to Cite

Vukmirović, V., & Stojanović, O. (1966). Zapremina i zpreminski prirast šikara bukve, hrasta, graba i jasena u Bosni. Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta U Sarajevu, 14(4), 4–38. Retrieved from https://radovi.sfsa.unsa.ba/ojs/index.php/rsf/article/view/446

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>