ISPITIVANJE CO2 REŽIMA NEKIH STANIŠTA NA IGMANU I BJELAŠNICI

Autor(i)

  • Vojin Gligić Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu

Sažetak

Kako je relativni sadržaj ugljendioksida u atmosferi uslovljen prvenstveno procesima njegove proizvodnje i potrošnje, to je prirodno da je taj sadržaj podložan velikom dnevnom, sezonskom i godišnjem variranju. To su, između ostalog, pokazala i Lundegardova merenja, u kojim je srednja varijacija prosečne vrednosti atmosferskog sadržaja ugljendioksida iznosila od ±9,4 do ±21,0%. Za objašnjenje ovako jakog kolebanja Lundegard navodi da je celokupni sadržaj ugljendioksida u atmosferi od 2100 biliona kg samo 35 puta veći od njegove potrošnje u procesu hlorofilne asimilacije (60 biliona kg). Već iz ove činjenice postaje jasna nužnost jakog variranja relativnog sadržaja ugljendioksida. Procese proizvodnje sačinjavaju: gorenje drveta i ugljena, disanje životinja i biljaka, oslobađanje ugljendioksida iz izvora i pri vulkanskim erupcijama i iznad svega »disanje« zemljišta, izazvano ponajviše aktivnošću edafona. Kako su mesta proizvodnje i potrošnje ugljendioksida neravnomerno raspoređena na Zemlji, a odgovarajući se procesi, osim toga, vrše periodično, onda je razumljivo da uz nedovoljno mešanje vazduha moraju nastati kolebanja sadržaja ugljendioksida u atmosferi.

References

Blago westschenski W. A.; Uber den Verlauf der Photosynthese im Hochgebirge des Pamirs. Planta, 24, 1935.

Huber B.: Uber die vertikale Reichweite vegetationbedingter Tagesschwankungen im COa-Gehalt der Atmosphare; Forstwiss. Cbl., 71, Jg. H. 11/12; 1952.

Klečka A.: Studie o smilkovych porostech na pastvinach soumarskvch, 1930.

Klečka A.: Pfispevek k synekologii nardet. Sbor. čsl. akad. zem. X, 1935, 5.

Lundegardh H.: Der Kreislauf der Kohlensaure in der Natur, 1924.

Lundegardh H.: Klima und Boden in ihrer Wirkung auf das Pflanzenleben, 3 Aufl., 1949.

Meinecke L. J.: Die Kohlenstoffernahrung des Waldes, 1927.

Walter H.: Standortslehre, 1951.

Downloads

Objavljeno

01. 12. 1957.

How to Cite

Gligić, V. (1957). ISPITIVANJE CO2 REŽIMA NEKIH STANIŠTA NA IGMANU I BJELAŠNICI . Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta U Sarajevu, 5(2), 3–12. Retrieved from https://radovi.sfsa.unsa.ba/ojs/index.php/rsf/article/view/390