METOD KULTURE U SUZNOM SOKU

Autor(i)

  • Vojin Gligić Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu

DOI:

https://doi.org/10.54652/rsf.1952.v1.i1.316

Sažetak

U botaničkom laboratoriju Poljoprivredno-šumarskog fakulteta u Sarajevu vršeno je gajenje jedne više autotrofne vrste u suznom soku druge vrste. Nije mi poznato da je ovakav metod kulture jedne biljke u stranom suznom soku već negde primenjivan. Ovakav metod samo je tehnički analogan metodu vodene kulture, a pruža, kako mi izgleda, šire mogućnosti primene u ispitivanju raznih fizioloških pojava. Kao što je poznato, suzni sok izlučivan u proleće posle povrede biljke sadrži pored anorganskih i znatne količine organskih supstanca. Uzeto uopšte, suzni sok je uglavnom voda, koja u proleće sadrži različite šećere (glikozu, fruktozu, saharozu), organske kiseline (jabučnu, ćilibarsku, vinsku), belančevine i aminokiseline, zatim enzime (amilazu, katalazu, peroksidazu) i tragove mineralnih soli (P04, K, Ma, Ca, Mg, Fe, A., S02, Cl NO9’, NO3, SiO3); sve je to očevidno materijal za izgradnju novih listova. Suzni sok izlučivan u leto sadrži kod većine biljaka samo izvesne mineralne soli i sasvim neznatne tragove šećera, bez ikakvih enzima. Ova razlika u sastavu između proletnjeg i letnjeg soka stoji, sasvim verovatno, u vezi sa proletnjim mobilisanjem rezervnih materija, koje se sa suznim sokom penju do pupoljaka. Kako suzni sok sadrži uvek šećere u raznim koncentracijama, razumljivo je da on pretstavlja podesnu podlogu za razne bakterije, kvasce i druge gljive (Endomyces, Mucor). Tako, između ostalih procesa, u suznom soku previre šećer u alkohol, kojim se opijaju razni insekti kađ u proleće slete na rane drveća. Upravo mikroflora, čije je razvijanje u suznom soku vrlo teško sprečiti bez njegove bitne promene, i čini najveću teškoću u eksperimentalnoj primeni suznog soka. O prisustvu te mikroflore mora se uvek voditi računa pri ogledima kulture viših zelenih biljaka u suznom soku. U našem ogledu stavili smo odvojeno u proletnji suzni sok breze i vinove loze semenke graha da klijaju.

Downloads

Download data is not yet available.

References

G. Bonnier, L. du Sabionet R. Cerighelli, Cours de botanique II.

Dietrich K., Über Kultur von Embryonen ausserhalb des Samens , Flora 1924, N.F. 16

Esenbeck E. Und Seussenguth K., Über die aseptische Kultur pflanzlicher Embryonen, zugleich ein Beitrag zum Nachweis der Enzymaus- scheidung, Arch, f. experim. Zellfoischung, 1925, 1.

Kavina K.., Fysiologie rostlin, 1947.

Portheim L. und Samec M., Uber die Verbreitung der unentbehr- lichen anorganischen Nahrstoffe in den Keimlingen von Phaseolus vulgaris. Flora 1908, 99.

Downloads

Objavljeno

01. 06. 1952.

How to Cite

Gligić, V. (1952). METOD KULTURE U SUZNOM SOKU. Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta U Sarajevu, 1(1), 125–130. https://doi.org/10.54652/rsf.1952.v1.i1.316