Borovi savijači u Bosni i Hercegovini

Autor(i)

  • Emil Georgijević Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu

DOI:

https://doi.org/10.54652/rsf.1966.v14.i6.449

Sažetak

Štetočine iz svijeta insekata u našim prilikama predstavljaju glavne uzročnike slabljenja kvaliteta, deformisanja i propadanja borovih kultura. Čitav niz primarnih i sekundarno štetnih insekata, iz različitih insekatskih redova, napada razne vrste iz roda Pinus, a mnogi od njih i čitave grupe štetnih insekata orijentirani su na mlada borova stabla, te predstavljaju štetočine mladih kultura. Od velikog broja štetnih insekatskih vrsta koje napadaju kulture bora, mogu se. za prilike u Bosni i Hercegovini, izdvojiti neke grupe i neke vrste kao tipične i kao najštetnije. Tu, prije svega, treba spomenuti familiju Tortricidae — savijače, u tom slučaju borove savijače, onda iz familije Thaumatopoeidae — litijaše, Cnelhocampa pityocampa — borova litijaša gnjezdara, dalje iz familije Tenthredinidae — lisne zolje (ose listarice), Neodiprion sertifer — riđu borovu zolju (smeđu borovu pilatku). kao neke lisne zolje prelje (ose predivice) iz familije PamphUiidae, te iz familije Curculionidae — surlaše (pipe), Pissodes notatus — malog borova surlaša i Brachyderes incanus —, iz familije Cecidomyiidae, Cecidomyia boeri — borovu mušicu šiškairicu itd. Ovim, naravno, nije iscrpljen spisak štetnih insekata koji se razvijaju na mladim borovim stablima, no navedene vrste, a osobito insekatska grupa savijača, riđa borova zolja i borov litijaš predstavljaju najraširenije i danas vjerojatno i najštetnije insekte na borovim kulturama na terenima Bosne i Hercegovine. Jake populacije ovih štetočina i skoro permanentna pojava na većem području naše Republike ukazuju na činjenicu da se ovdje ne radi samo o možda slabim ekološkim uslovima iz abiotskog kompleksa faktora nego također, a i prije svega, na činjenicu da se njezi i zaštiti borovih kultura kod nas ne poklanja dovoljna pažnja. Briga oko podizanja šumskih kultura na ogoljelim površinama iscrpljuje se kod nas, uglavnom, više ili manje stručnom a isto tako i više ili manje uspješnom sadnjom biljaka, iza čega se ove novopodignute kulture prepuštaju same sebi. Razlozi za ovakav postupak sa kulturama su poznati, no oni ni u kom slučaju ne mogu ovu nebrigu opravdati. Višegodišnja opažanja na terenima sa kulturama bora u Bosni i Hercegovini su pokazala da od svih insekatskih štetočina posebno mjesto zauzimaju savijači i za njih bi se moglo reći da predstavljaju dominantne i permanentne štetočine borovih kultura na terenima naše Republike. Imajući ovaj problem u vidu, Institut za šumarstvo u Sarajevu predložio je Republičkom savjetu za naučni rad ispitivanje ovog problema, što je Savjet i prihvatio, te je obezbijedio finansijska sredstva za temu »Borovi savijači".

References

Berger, H.. Cramer, H. H.: Triebschädigungen in Kiefern-Jung wüchsen. Holz—Zentralbl. 83, Nr. 126, 1957.

Escherich, K.: Die Forstinsekten Mitteleuropas. Bd.

, Lepidoiptera, Berlin 1931.

Georgijević, E., Batinica,, J., Luteršek, K.: Borovi savijači u Bosni i Hercegovini. Zaštita bilja, Beograd 1960.

Hannemann, J.: Kleimschmeterlinge oder Microlepidoptera. I Die Wickler (s. str.) (Tortricidae). Die Tierwelt Deutschlands, 48. Teil, Jena 1961. Miller, W. E„ Hastings, A. R., Wootten, J. F.: European Pine Shoot Moth. U. S. Department of Agriculture — Forest Pest Leaflet 59, Washington 1961.

Obraztsov, N. S.: Die Gattungen der Palaearktisehen Tortricidae. II Die Unterfamilie Oletherentinae 5. Teil. Tijdschrift voor Entomologie, Amsterdam 1964.

Kovačević, Ž.: Primijenjena entomologija III knjiga. Šumski štetnici, Zagreb 1956.

Schindler, U.: Zur chemischen Bekämpfung des Kiefernknospentriebwick lers. Allgemeine Forstzeitschrift Nr. 3, München 1958.

Schindler, U.: Zur Parasitierung von Evetria buoliana Schiff. In Westdeutschlans Küstenregion und dem montanen Gebiet Serbiens. Separat, ?. 1960.

Schwerdtfeger, F.: Die Waldkrankheiten. Berlin 1957.

Spaić, I.: Zaštita četinara I dec. B J.S.C. — Šumarstvo br. 7, Beograd 1962. 12. Živojinović, S.: Šumarska entomologija, Beograd 1948.

Živojinović, S.: Zaštita četinara, I deo. B. J.S.C. — Šumarstvo br. 7. Beograd 1962.

Downloads

Objavljeno

01. 09. 1966.

How to Cite

Georgijević, E. (1966). Borovi savijači u Bosni i Hercegovini. Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta U Sarajevu, 14(6), 49–86. https://doi.org/10.54652/rsf.1966.v14.i6.449