Rezultati istraživanja utjecaja njege šuma na prirast drvne mase po količini i kvalitetu u guštiku i letvenjaku crnog bora na Višegradskom području

Autor(i)

  • Konrad Pintarić Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu

DOI:

https://doi.org/10.54652/rsf.1971.v19.i4-6.466

Sažetak

Njega mladih sastojina četinara nalazi se već duže vrijeme u planu naučno-istraživačkog rada Instituta za šumarstvo u Sarajevu. Naslovi su bili različiti, ali je suština ostala ista. Zadatak ovih istraživanja je da se na stalnim oglednim plohama kroz duži period prati utjecaj proreda na prirast drvne mase po količini i vrijednosti, a posebno da se utvrdi koje količine drvne mase i kakvu strukturu sortimenata možemo očekivati iz sastojina odredjenih razvojnih faza kada provodimo proredu.

Ogledne plohe su postavljene najčešće u sastojinama nastalim prirodnim putem. Na postavljanju oglednih ploha i obradi prikupljenih podataka bili su angažirani studenti Šumarskog fakulteta u Sarajevu, inž. Sead Izetbegović, asistent Šumarskog fakulteta u Sarajevu, inž. Neda Ćukac, stručni saradnik Instituta za šumarstvo u Sarajevu i inž. Vukašin Nedović, asistent u Institutu za šumarstvo u Sarajevu.

U toku rada izvori finansiranja su bili različiti, a radove na oglednim plohama koje su predmet ovoga rada finansirali su Savezni i Republički fond za naučni rad te Poslovno udruženje šumarstva i industrije za preradu drveta SRBiH i tadašnje Šumsko gazdinstvo u Višegradu.

References

Biebelriether, H-Sperber, K. 1962.: Lärche und Strobe in Spessart. Förstwissen-

schaftliche Forschungen. Beihefte zum Forst- wissenschaftlichen Centrolblatt, Heft 16, Ham¬burg und Berlin,

Ćirić M., 1962.: Pedologija za šumare. Jugoslovenski savetodavni centar za poljoprivredu i šumarstvo, Beograd.

Dekanić, I., 1964.: Metodi intenzivnog proredjivanja sastojina visokog uzrasta. Jugoslovenski poljoprivredno-šumarski centar, Dokumentacija za tehniku i tehnologiju u šumarstvu, broj 46, Beograd.

Frauendorfer, I., 1964.: Forstliche Hilfstafeln. Schriftenreihe der forstlichen Bundes-Versuchsanstalt Maria¬brunn, Band II, Wien.

Gussone, H.A., 1964.: Faustzahlen für Düngung im Walde. BLV, Munchen, Basel, Wien.

Koestler, J.N., 1952.: Ansprache und Pflege von Dickungen.Berlin und Hamburg.

Leibundgut, H., 1966.: Die Waldpflege, Bern.

Matić, V. i dr.,1963.: Tablice taksacionih elemenata visokih šuma, Sarajevo.

Mayer, H., 1969.: Tannenreiche Wälder am Sudabfall der Mit¬tleren Ostalpen, BLV, München, Basel, Wien.

Pintarić, K., 1969.: Njega šuma. Sarajevo.

Pintarić, K. 1971.: Rezultati istraživanja utjecaja proreda na prirast drvne mase po količini i kvalitetu u G. j. Igmart kod Sarajeva (rukopis), Sarajevo.

Pintarić, K. 1957.: Priručnik za šumarske inženjere. Beograd.

Stefanović, V., 1963.: Tipologija šuma, Sarajevo.

Wolfarth, E., 1961.: Vom Waldbau zur Waldpflege. Munchen.

Downloads

Objavljeno

01. 09. 1971.

How to Cite

Pintarić, K. (1971). Rezultati istraživanja utjecaja njege šuma na prirast drvne mase po količini i kvalitetu u guštiku i letvenjaku crnog bora na Višegradskom području . Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta U Sarajevu, 19(4-6), 4–63. https://doi.org/10.54652/rsf.1971.v19.i4-6.466

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>