Određivanje fenola i antioksidacijske aktivnosti plodova Rosa canina L. različitim ekstrakcionim sistemima

Autor(i)

  • Azra Tahirović Faculty of Forestry University of Sarajevo
  • Neđad Bašić Faculty of Forestry University of Sarajevo

DOI:

https://doi.org/10.54652/rsf.2017.v47.i1.66

Ključne riječi:

Rosa canina L., fruits, phenols, antioxidant activity

Sažetak

UDK: 582.711.71:547.56

U radu je vršeno ispitivanje ekstrakata ploda Rosa canina L. (divlja ruža) na sadržaj fenolskih jedinjenja i antioksidacijske aktivnosti. Pripremljeno je pet različitih ekstrakata: vodeni, 50% metanolni, 50% etanolni, 80% etanolni, 80% metanolni, a ekstrakcija je vršena metodom primjene ultrazvuka na sobnoj temperaturi. Ispitivan je ukupni sadržaj fenolskih jedinjenja, flavonoida, fenolskih kiselina, antocijana i proantocijanidina primjenom metoda za spektrofotometrijsko određivanje. Sadržaji ispitivanih jedinjenja kreću se za fenole 35,89-78,83 mg GAE/g; flavonoide 0,341-1,163 mg RE/g; i 0,214-0,675 mg QE/g; fenolske kiseline 4,55-11,21 mg CAE/g; antocijane 0,011-0,139 mg CGE/g i proantocijanidine 11,93-29,12 mg CE/g suhog uzorka.

Najveći sadržaj fenola, fenolskih kiselina i proantocijanidina određen je u 50% metanolnom ekstraktu a najmanji u 80% etanolnom ekstraktu. Najveći sadržaj flavonoida je pokazao 50% etanolni ekstrakt a najmanji vodeni ekstrakt. Sadržaj antocijana je bio najveći u 80% metanolnom ekstraktu a najmanji u 50% etanolnom ekstraktu.

Antioksidacijska aktivnost je u granicama 255,62-407,82 µmol TE/g za DPPH metodu, 312,06-616,10 µmol TE/g za ABTS metodu i 349,33-690,37 µmol TE/g suhog uzorka za FRAP metodu. Najveću antioksidacijsku aktivnost ima 50% metanolni ekstrakt a najmanju 80% etanolni ekstrakt za sve tri ispitivane metode. Generalno, antioksidacijska aktivnost opada u nizu FRAP>ABTS>DPPH za sve ispitivane ekstrakte.

Linearnom regresijom utvrđena je visoka pozitivna korelacija između sadržaja ukupnih fenola i proantocijanidina i antioksidacijske aktivnosti za sve tri ispitivane metode. Koeficijenti korelacije za fenole su u granicama 0,927-0,9935 a za proantocijanidine 0,9621-0,980. Umjerena pozitivna korelacija (0,6144-0,7353) je utvrđena između fenolskih kiselina i antioksidacijske aktivnosti za sve tri metode. Takođe, utvrđeno je da nema značajne pozitivne korelacije između sadržaja flavonoida i proantocijanidina u ispitivanim ekstraktima i antioksidacijske aktivnosti.

References

ADAMCZAK, A., BUCHWALD, W., ZIELINSKI, J, MIELCAREK, S. 2012: Flavonoid and organic acid content in rose hips (Rosa L., sect.Caninae DC.EM.Christ.). Acta Biologica Cracoviensla. Series Botanica, 54(1):1–8.

BARROS, L., CARVALHO, A.M., MORAIS, J.S., FERREIRA, I.C.F.R. 2010: Strawberry-tree, blackthorn and rose fruits: Detailed characterisation in nutrients and phytochemicals with antioxidant properties. Food Chemistry, 120:247–254.

BENZIE, I.F. AND STRAIN, J.J. 1999: The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of "antioxidant power": the FRAP assay. Analytical Biochemistry, 239(1): 70-6.

BLUMENTHAL, M. 1998: The complete German Commision E Monographs. American Botanical Council: Austin, TX, USA, 368-369.

BOOTS, W.A., HAENEN, G.R., BAST, A. 2008: Health effects of quercetin: From antioxidant to nutraceutical. European Journal of Pharmacology, 585: 325–337.

BRAND-WILLIAMS, W., CUVELIER, M.E., BERSET, C. 1995: Use of free radical method to evaluate antioxidant activity. Lebensm Wiss Technology, 28:25-30.

CHRUBASIK, C., ROUFOGALIS, B.D., MÜLLER-LADNER, U., CHRUBASIK, S. A. 2008: systematic review on the Rosa canina effect and efficacy profiles. Phytotherapy Research, 22: 725–733.

CORUH, S., ERCISLI, S. 2010: Interactions between galling insects and plant total phenolic contents in Rosa canina L. genotypes. Scientific Research and Essays, 5(14):1935–1937.

CUNJA, V., MIKULIC-PETKOVSEK, M., ZUPAN, A., STAMPAR, F., SCHMITZER, V. 2015: Frost decreases content of sugars, ascorbic acids and some quercetin glycosides but stimulates selected carotenes in Rosa canina hips. Journal of Plant Physiology, 178: 57

DEMIR, F., OZCAN, M. 2001: Chemical and technological properties of rose (Rosa canina L.) fruits grown wild in Turkey. Journal of Food Engineering, 47: 333–336.

DEMIR, N., YILDIZ, O., ALPASLAN, M., HAYALOGLU, A.A. 2014: Evaluation of volatiles, phenolic compounds and antioxidant activities of rose hip (Rosa L.) fruits in Turkey LWT - Food Science and Technology, 57: 128

ERCISLI, S. AND GULERYUZ, M. 2005: Rose hip utilization in Turkey. Acta Horticulturae, 490: 77–83.

ERCISLI, S. 2007: Chemical composition of fruits in some rose (Rosa spp.) species. Food Chemistry, 104: 1379–1384.

ERSOY, N., BAGCI, Y., ZENGINBAL, H., OZEN, M.S., ELIDEMIR, A.Y. 2015: Antioxidant properties of Rosehip fruit types (Rosa canina sp.) selected from Bolu-Turkey. International Journal of Science and Knowledge, 4(1): 51-59.

FATTAHI, S., JAMEI, R., HOSSEINI SARGHEIN, S. 2012: Antioxidant and antiradical activity of Rosa canina and Rosa pimpinellifolia fruits from West Azerbaijan. Iranian Journal of Plant Physiology, 2(4):523–529.

GAO, X., BJORK, L., TRAJKOVSKI, V., UGGLA, M. 2000: Evaluation of antioxidant activities of rose hip ethanol extracts in different test systems. Journal of the Science of Food and Agriculture, 80: 2021–2027.

GAWLIC-DZIKI, U. 2012: Dietary spices as natural effectors of lipoxygenase, xanthine oxidase, peroxidase and antioxidant agents. LTW-Food Science and Technology, 47: 138-146.

GHAZGHAZI, H., MIGUEL, M.G., HASNAOUI, B., SEBEI, H., KSONTINI, M., FIGUEIREDO, A.C., PEDRO, L.G., BARROSO, J.G. 2010: Phenols, essential oils and carotenoids of Rosa canina from Tunisia and their antioxidant activities. African Journal of Biotechnology, 9(18): 2709-2716.

GUERRERO, C.J., CIAMPI, P.L., CASTILLA, A.C., MEDEL, S.F., SCHALCHLI, H.S., HORMAZABAL, E.U., BENSCH, E.T., ALBERDI, M.L. 2010: Antioxidant capacity, anthocyanins, and total phenols of wild and cultivated berries in Chile. Chilean Journal of Agricultural Research, 70 (4): 540

HAGERMAN, A.E. 2002: The Tannin Handbook. Miami University Oxford.

Downloads

Objavljeno

01. 06. 2017.

How to Cite

Tahirović, A., & Bašić, N. (2017). Određivanje fenola i antioksidacijske aktivnosti plodova Rosa canina L. različitim ekstrakcionim sistemima. Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta U Sarajevu, 47(1), 47–59. https://doi.org/10.54652/rsf.2017.v47.i1.66