Zavisnost vrijednosti prinosa i zapreminskog prirasta jelove preborne sastojine od njene debljinske strukture

Autor(i)

  • Vasilije Matić Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu

DOI:

https://doi.org/10.54652/rsf.1974.v22.i1.474

Sažetak

Godišnji zapreminski prirast preborne sastojine je, kako je poznato, jednak njenom prinosu po količini ako se sastojina nalazi u stanju uravnoteženosti i ako se to stanje održava.* Ali se oni medjusobno mnogo razlikuju, s obzirom na debljinsku strukturu: procentualni udio tankih debljinskih klasa u zapreminskom prirastu je mnogo veći od takvog njihovog udjela u prinosu, a procentualni udio debelih klasa je mnogo manji. Procentualni udio srednjih debljinskih klasa je u zapreminskom prirastu i prinosu podjednak.

Dalje, postoji sasvim odredjen odnos izmedju debljinske strukture zapreminskog prirasta sastojine i debljinske strukture njene zalihe, kao i izmedju debljinske strukture prinosa sastojine i debljinske strukture njene zalihe: što je procentualni udio tankih (debelih) debljinskih klasa u zalihi preborne sastojine veći, to je i veći procentualni udio tih klasa u njenom zapreminskom prirastu i u njenom prinosu.

 

References

Matić, V.: Taksacioni elementi prebornih šuma jele, smrče i bukve na području Bosne. Radovi Šumarskog fakulteta i Instituta za šumarstvo u Sarajevu, br.4, 1959.

Matić, V.: Osnovi i metod utvrdjivanja normalnog sastava za preborne sastojine jele, smrče, bukve i hrasta na području Bosne. Radovi Šumarskog fakulteta i Instituta za šumarstvo u Sarajevu, br.8, 1963.

Matić, V.: Zaliha preborne sastojine jele, smrče i bukve u zavisnosti od ostalih taksacionih elemenata. Radovi Šumarskog fakulteta i Instituta za šumarstvo u Sarajevu, knjiga 14, sveska 4-6, 1969.

Matić, V.-Drinić, P.-Stefanović, V.-Ćirić, M. i saradnici: Stanje šuma u SRBiH prema inventuri šuma na velikim površinama u 1964-68. godini. Posebno izdanje Šumarskog fakulteta i Instituta za šumarstvo u Sarajevu, 1971.

Matić, V.-Vukmirović, V.Drinić P. i Stojanović O.: Tabelice taksacionih elemenata visokih šuma jele, smrče, bukve, bijelog bora, crnog bora i hrasta kitnjaka na području Bosne. Posebno izdanje Šumarskog fakulteta i Instituta za šumarstvo u Sarajevu, 1963.

Prolić, N.: Sortimentne tablice za jelu. Rukopis.

Downloads

Objavljeno

01. 11. 1974.

How to Cite

Matić, V. (1974). Zavisnost vrijednosti prinosa i zapreminskog prirasta jelove preborne sastojine od njene debljinske strukture. Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta U Sarajevu, 22(1), 43–62. https://doi.org/10.54652/rsf.1974.v22.i1.474

Most read articles by the same author(s)