Uticaj zakonske regulative na investicije u sektoru šumarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine - studij slučaja Unsko-sanski kanton

Autor(i)

  • Sabina Delić Faculty of Forestry University of Sarajevo
  • Mersudin Avdibegović Faculty of Forestry University of Sarajevo
  • Senka Mutabdžija-Bećirović Faculty of Forestry University of Sarajevo
  • Dženan Bećirović Faculty of Forestry University of Sarajevo
  • Bruno Marić Faculty of Forestry University of Sarajevo
  • Amel Pašić Faculty of Forestry University of Sarajevo

DOI:

https://doi.org/10.54652/rsf.2016.v46.i1.76

Ključne riječi:

Investments, Law on Forests of the Federation of Bosnia and Herzegovina, Forest Regulation, Cantonal Law on Forests, Una-Sana Canton

Sažetak

UDK: 630*9(497.6 Unsko-sanski kanton)“2003/2013“

U cilju obezbjeđenja održivog gospodarenja šumskim resursima, neophodno je kontunuirano investiranje i usklađivanje načina korištenja šuma sa raspoloživim potencijalom. Zbog svojih specifičnosti, šumarstvo je neatraktivan sektor za investiranje, tako da je neophodno zakonom definisati adekvatan model finansiranja investicija u šumarstvo. U iznalaženju općeg modela finansiranja multifunkcionalnog šumarstva bitno je postići usaglašenost interesa vlasnika šuma, svih zainteresovanih korisnika kao i javnosti. U cilju analize uticaja zakonskih odredbi na investicije u sektoru šumarstva, provedeno je istraživanje na području Unsko-sanskog kantona. Od ukupnih investicija u šumarstvo u analiziranom periodu od 2003. do 2013. godine, oko 66% se odnosilo na investicije u šumskouzgojne radove (biološku obnovu), 17% su bile investicije u izgradnju šumskih komunikacija, a sve ostale investicije (šumska i transportna mehanizacija, građevinski objekti i sl.) su činile 17%. U analiziranom periodu su na snazi bila tri zakonska rješenja i to: Zakon o šumama Federacije BiH iz 2002. godine, Uredba o šumama iz 2009. godine i Zakon o šumama Unsko-sanskog kantona od 2012. godine u uslovima nepostojanja zakonskog okvira za nivo Federacije BiH.

Zakonom o šumama FB-H je bilo predviđeno da šumskoprivredna društva vrše obavezno rezervisanje sredstava u iznosu od 15% od prihoda ostvarenih prodajom drveta za izvršenje jednostavne biološke reprodukcije, a na ime proširene reprodukcije iznos od 3%. Sredstava za proširenu reprodukciju su se alocirala na nivo FB-H i Kantona u omjeru 20:80. U ovom periodu je trend investicionih ulaganja bio u blagom porastu, uz maksimalan index 1,4 u 2008. godini  u odnosu na baznu 2003. godinu.

Uredba o šumama je donijela novinu u načinu finansiranja biološke obnove, pri čemu se ne razdvajaju pojmovi proste i proširene biološke reprodukcije, a uvodi se obaveza plaćanja naknade za korištenje šuma. Šumskoprivredna društva su bila obavezna plaćati lokalnoj zajednici naknadu u iznosu 5% od prihoda ostvarenog prodajom šumskih drvnih proizvoda, dok se za kantonalni i federalni nivo izdvajala po 1 %. Uredbom o šumama nije bila propisana obaveza rezervisanja sredstava za biološku reprodukciju na poseban podračun, ali su šumskoprivredna društva bila dužna realizirati planove šumskoprivredne osnove. U ovom periodu je nastavljen rastući trend planiranog i realizovanog obima šumskouzgojnih radova, ali je iznos uloženih finansijskih sredstava bio u opadanju. Kao posljedica toga je javljaju različite jedinične cijene pojedinih šumskouzgojnih radova u uslovima različitih modela finansiranja, što dovodi u pitanje objektivnost kalkulacije troškova. Iz ovog proizlazi potreba izrade i primjene jedinstvene metodike kalkulacije troškova svih šumskouzgojnih i ostalih radova iz područja biološke obnove, poštujući principe kalkulacije troškova, bez obzira na propisani model njihovog finansiranja. Na taj način bi bili stvoreni preduslovi za utvrđivanje realne vrijednost biološke reprodukcije u šumarstvu, stvarnih potreba za ulaganjem u šumarstvo, te omogućeno kreiranje efikasnog modela finansiranja investicija. To ima posebnu važnost za vlasnika šuma, a takođe i za sve druge korisnike.

Kantonalnim zakonom o šumama se povećavaju ukupne obaveze šumskoprivrednog društva prema lokalnim zajednicama (općinama) i Kantonu u odnosu na prethodno zakonsko rješenje, što značajno utiče na smanjenje akumulativne i reproduktivne sposobnosti preduzeća i mogućnosti investicionog ulaganja. U ovom periodu se nastavlja opadajući trend realizacije šumskouzgojnih radova i uloženih sredstava. Prosječan obim izvršenih šumskouzgojnih radova u ovom periodu je bio niži za oko 10% u odnosu na period važenja Uredbe o šumama, dok su ukupno uložena sredstva bila manja za 36%. Kantonalnim zakonom o šumama se u potpunosti izostavlja federalni nivo u sistemu raspodjele sredstava od naknada za šume. Nepostojanje federalnog Zakona o šumama ima za posljedicu isključenje vlasnika (Federaciju B-H) iz procesa odlučivanja i svih finansijskih tokova u šumarstvu Federacije B-H, što predstavlja apsurd.

Rezultati ovog istraživanja mogu imati značaja u procesu izrade zakonske regulative iz oblasti šumarstva FB-H i razradi modela finansiranja u šumarstvu, pri čemu je potrebno uvažavati dugoročni karakter procesa proizvodnje, različite uslove privređivanja preduzeća šumarstva kao i multifunkcionalnost šumskih resursa. 

References

DELIĆ, S. (2006): Istraživanje modela finansiranja biološke reprodukcije u šumarstvu BiH, Doktorska disertacija, Šumarski fakultet, Sarajevo.

DELIĆ, S., PRUŽAN, E., POZDERAC, M. I BAJRIĆ, A. (2011a): Planiranje, ekonomika i marketing šumarskog poslovanja, Studija, FMPVŠ, Sarajevo, [Available at http://goo.gl/Nc4mDC].

DELIĆ, S., PRUŽAN, E., POZDERAC, M. (2011b): [Finansiranje multifunkcionalnog šumarstva, Studija, finalni izvještaj, FMPVŠ, Sarajevo, [Available at http://goo.gl/Nc4mDC].

INFORMACIJE o gospodarenju šumama u Federaciji BiH (period 2003. - 2013.), FMPVŠ, [Available at http://goo.gl/9aRgHM].

IZVJEŠTAJI o radu ŠPD "Unsko-sanske šume" za period 2003. - 2013.

KEČA LJ., KEČA N., PAJIĆ S. (2011): Investment Appraisal of Poplar Plantations in Serbia, Baltic Forestry 17(2), (268-279), (IF 0,532) (ISNN1392-1355).

KEČA LJ., KEČA N., PANTIĆ D. (2012): Net Present Value and Internal Rate of Return as Indicators for Assessment of Cost-efficiency of Poplar Plantations: a Serbian case study, International Forestry Review 14(2), Commonwealth Forestry Association, (145-157) (IF 1, 263) (ISNN 1465-5489).

PAŠIĆ, A. (2015): Analiza investicija u sektor šumarstva na području Unsko-sanskog kantona, Master rad, Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

RANKOVIĆ, N. (1996): Ekonomika šumarstva, Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd.

SCHMITHÜSEN, F., KAISER, B., SCHMIDHAUSER, A., MELLINGHOFF, S., KAMMERHOFER, A. W. (2006): Preduzetništvo u šumarstvu i drvnoj industriji: Osnove menadžmenta i poslovanja, prevod, Ekonomski fakultet u Beogradu, Beograd.

TOMASELLI, I. (2006): Brief Study on Funding and Finance for Forestry and Forest -Based Sector, Final report, UNFF, Brazil, [Available at http://goo.gl/b5Rd67]

UREDBA O ŠUMAMA (Službene novine Federacije BiH, broj: 83/09, 26/10, 38/10 i 60/11).

WEB PAGE OF THE FPE "UNSKO-SANSKE ŠUME" Ltd, 2016: Petnaest godina poslovanja ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o. Bosanska Krupa, [Available at http://goo.gl/RnE2Hr]

ZAKON O ŠUMAMA (Službene novine Federacije BiH, broj 20/02, 29/03, 37/04).

ZAKON O ŠUMAMA UNSKO-SANSKOG KANTONA (Službeni glasnik US kantona broj 22/12).

Downloads

Objavljeno

01. 06. 2016.

How to Cite

Delić, S. ., Avdibegović, M. ., Mutabdžija-Bećirović, S. ., Bećirović, D. ., Marić, B. ., & Pašić, A. . (2016). Uticaj zakonske regulative na investicije u sektoru šumarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine - studij slučaja Unsko-sanski kanton. Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta U Sarajevu, 46(1), 14–28. https://doi.org/10.54652/rsf.2016.v46.i1.76

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>