Proučavanje hemijskog sastava zelenila šumskog drveća; Sirovine za proizvodnju koncentrata stočne hrane
DOI:
https://doi.org/10.54652/rsf.1973.v1.i9.267Ključne riječi:
šumsko zelenilo, proizvodnja, stočna hrana, hemijski sastavSažetak
UDK 581.192: 630*28]
636.085
Rezultati proučavanja hemijskog sastava drvnog zelenila smrče, jele, belog bora, crnog bora, hrasta i bukve objavljeni su pod istim naslovom kao posebno izdanje Šumarskog fakulteta i Instituta za šumarstvo u Sarajevu 1970.godine.
U ovoj publikaciji izvršili smo obradu rezultata proučavanja hemijskog sastava drvnog zelenila graba, jasena, topole, vrbe, bresta, javora, breze i johe , tj. većeg dela preostalih domaćih lišćara.
Obradu podataka izvršili smo na isti način kao što smo postupili u prvom slučaju. Proučavanja hemijskog sastava, zatim strukturnih i težinskih odnosa sastavnih delova drvnog zelenila, izvršili smo po istoj metodici. Na ovaj način stvoreni su potrebni uslovi za medjusobna uporedjivanja rezultata proučavanja izmedju svih vrsta drveća u okviru istog godišnjeg doba. Iz tog razloga smo se pri pisanju ovog rada zadržali veoma kratko na materiji koja je u objavljenoj publikaciji detaljnije obuhvaćena. To znači da ovaj rad treba shvatiti kao aneks već objavljenog rada, tako da će obe publikacije činiti jednu zaokruženu celinu.