Smolarenje crnog bora primenom sone kiseline kao stimulatora

Autor(i)

  • Dušan Terzić Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu

DOI:

https://doi.org/10.54652/rsf.1964.v12.i4.433

Sažetak

O uticaju primene stimulatora za dobivanje smole smolarenjem živih borovih stabala bilo je više reči u ediciji u kojoj su obrađeni rezultati sličnih i vremenski istodobnih ogleda u području Škrte-Nišan (6). Zato smatramo da nije potrebno doticati se ove materije i u ovoj ediciji. Terenska istraživanja za ovaj ogled organizovana su 1953. godine u bazenu reke Krivaje istovremeno sa organizovanjem sličnog ogleda u području Škrte-Nišan (Šumska uprava Bugojno). Apstrahujući razlike u lokaciji oglednih površina na kojima su izvedeni ovi ogledi, osnovna i jedina razlika između ogleda u pomenuta dva borova područja jeste u vrsti primenjenog stimulatora. Za ogled u području Škrte-Nišan upotrebljena je kao stimuiator sumporna kiselina, a za ogled u bazenu reke Krivaje — sona kiselina. Tehnologija izvođenja terenskih istraživačkih radova, kao i obrada materijala u birou, izvedena je na isti način za oba pomenuta ogleda. Ogledi u bazenu reke Krivaje čine, prema tome, zajedno s ogledima u području Škrte-Nišan jedinstvenu celinu obuhvaćenu opštim tematskim zadatkom: »Eksperimentalno smolarenje francuskom i amerikanskom metodom na crnom boru primenom sumporne (H2SO4) i soné (HC1) kiseline kao stimulatora«. Terenska istraživanja trajala su od 1953. do 1956. godine, s tim što je 1952. godine na istoj oglednoj površini vođen ogled samo francuskom metodom radi pripreme i osposobljavanja radnika za primenu stimulatora, kako bi se stvarni ogled izveo što stručnije. Kontrolu radova na terenu vršila je, putem svojih organa, Eksperimentalna stanica Instituta za šumarstvo i drvnu industriju u Sarajevu sa sedištem u Maoči (na Krivaji).

References

Ugrenović A. i Šolaja B.: Istraživanja o tehnici smolarenja i o kemizmu smole vrsti Pinus nigra Arn. i Finns silvestris L., Glas. za šum. pokuse fcr. 5, 1937.

I. I. Orlov: Opyt dliteljnoj podsočki sosny, Goslesbumizdat, 1959, Moskva.

N. F. Nikolaev i M. A. Sinelobov: Hemičeskie vozdejstvija pri podsočke, Goslesbumizdat, 1948, Moskva.

A. K. Tolkačev i M. A. Sinelobov: Novoe v podsočke sosny i jeli, Goslesbumizdat, Moskva—Lenjingrad, 1956.

Ritter-Studnička H.: Beitrag zur Ökologie der serpentinflora in Bosnien (1956), Vegetacio. vol. VII. f. 2.

D. Terzić: Smolarenje crnog bora primenom sumporne kiseline kao stimulatora.Rađovi Šum. fakult. i Instituta u Sarajevu, god. VI, br. 6, 1961.

D. Terzić: Prinos smole crnog i belog bora primenom francuske, nemačke i novoaustriske metode smolarenja. Edicija Instituta za šumarstvo i drvnu industriju u Sarajevu, knj. III. Sv. I, 1956, Sarajevo.

D. Terzić: Prinos smole crnog bora u bazenu reke Krivaje primenom francuske i nemačke metode u vremenu od 1947 do 1953 god., 1957. god. (rukopis).

Downloads

Objavljeno

01. 12. 1964.

How to Cite

Terzić, D. (1964). Smolarenje crnog bora primenom sone kiseline kao stimulatora . Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta U Sarajevu, 12(4), 3–45. https://doi.org/10.54652/rsf.1964.v12.i4.433

Most read articles by the same author(s)