Prinos smole crnog bora smolarenjem francuskom metodom pri zarezivanju abšom i raskleom (Maoča, 1961-1966)
DOI:
https://doi.org/10.54652/rsf.1968.v16.i4-6.457Sažetak
Za zarezivanje stabala francuskom metodom smolarenja primjenjuju se dva aiato, odnosno dve sekire: abšo (abchaut) i raskle (raschet) (Sl.1). Dok se smolarenje vrši na prizemnom delu stabla, tj do visine od oko 1,80 m nad tlom, za zarezivanje stabala se upotrebljava abšov kad se sa smolarenjem predje na veću visinu od 1,80 m za zarezivanje se upotrebljava raskle. Se ovim alatom zarezivanje se vrši do najveće visine belenice na stablu, koja u našim ustavima iznosi od 4,00 4,50 m, mereno od zemlje u podnožju stabla. Tehnika zarezivanje stabala abšom i raskleom se veoma razlikuje. Ta razlika se odražava, pored ostalog, i na prinose smole, što ćemo nastojati u ovoj analizi za oba alata da naročito istaknemo.
References
Terzić D.: Smolarenje crnog bora primenom sone kiseline kao stimulatora u II-gom turnusu od 4 godine (Maoča,1957-1960), (Rukopis), 1966.
Terzić D.: Smolarenje crnog bora primenom sumporne kiseline kao stimulatora u II-gom turnusu od 4 godine (rukopis), 1966.
Terzić D.: Smolarenje crnog bora primenom sone kiseline kao stimulatora. Radovi Šumskog fakulteta i inst.za šum., Sarajevo 1964.
Terzić D.: Smolarenje crnog bora primenom sumporne kiseline kao stimulatora. Radovi Šumarskog fakulteta i inst. za šum. god. VI br 6, Sarajevo, 1961.
Terzić D.: Prinos smole crnog i belog bora primenom francuske, nemačke i novo-austrijske metode smolarenja. Institut za šumarstvo i drvnu industriju, knj.lll, sv 1, 1956, Sarajevo.
Bojanin dr S.: Uloga primane stimulatora na skraćivanje utroška vremena rada pri smolarenju 1/2 bark chipping metodom. Radovi Šumarskog fakulteta i Inst.za šum., knj IX, sv. 4, Sarajevo, 1964.