ZAHTJEVI STANOVNIŠTVA U KANTONU SARAJEVO PREMA ŠUMI

Autor(i)

  • Samir Fazlić Kantonalna uprava za šumarstvo, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo
  • Mersudin Avdibegović Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu
  • Bruno Marić Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu
  • Sabina Delić Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu
  • Đevad Muslimović ŠPD “Unsko-sanske šume“ d.o.o. Bosanska Krupa

DOI:

https://doi.org/10.54652/rsf.2010.v40.i2.151

Ključne riječi:

šumarska politika, zahtjevi stanovništva prema šumi, Kanton Sarajevo

Sažetak

UDK 630*9:502.1(497.6 Sarajevo)

Mnogobrojne političke, ekonomske i sociološke promjene neizbježno utiču na način na koji ljudsko društvo percipira šumu kao prirodni fenomen i šumarstvo kao specifičnu ljudsku djelatnost. Nedovoljno razumijevanje promjenjivih zahtjeva društva prema šumi onemogućava njihovu integraciju u planske dokumente i kreiranje konzistentne šumarske politike. Posljedice takvog stanja su ozbiljne i po pravilu rezultiraju nezadovoljstvom javnosti načinom na koji se upravlja i gospodari šumskim resursima. Ovo pitanje je posebno naglašeno u urbanim sredinama u kojima stanovništvo odlaskom u šumu i boravkom u prirodi, na relativno jednostavan i jeftin način ”konzumira” različite sociološko-ekološke usluge koje u značajnoj mjeri smanjuju negativne posljedice svakodnevnog stila življenja u gradu. Istraživanjem zahtjeva stanovništva Kantona Sarajevo u odnosu na šumu došlo se do dragocjenih podataka o obrascu ponašanja tokom posjeta šumskim područjima, stavovima, razlozima boravka i interesima stanovništva u odnosu na šumu, ocjeni važnosti funkcija koje šuma pruža društvu, negativnim uticajima tokom boravka u prirodi i neophodnim korektivnim aktivnostima u cilju otklanjanja tih uticaja. Dobijeni rezultati mogu poslužiti kao smjernice za reorganizaciju poslovnih sistema šumarstva i kreiranje konzistentne šumarske politike u Kantonu Sarajevo, sa naglaskom na potrebu utvrđivanja i zadovoljenja zahtjeva stanovništva Kantona Sarajevo u odnosu na šumu, uzimajući u obzir promjenjivost socioloških, političkih, demografskih i ekonomskih faktora.

References

AVDIBEGOVIĆ, M. 2006: Reinženjering poslovnih sistema šumarstva u funkciji zadovoljavanja socioloških aspekata gospodarenja šumskim resursima u Bosni i Hercegovini, Doktorska disertacija, Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

AVDIBEGOVIĆ, M., VULETIĆ, D., KRILAŠEVIĆ, E., SELMANAGIĆ, A. 2006 a: Šumska

rekreacija u BiH sa osvrtom na stanje u Hrvatskoj, Zbornik radova sa konferencije: Gazdovanje šumskim ekosistemima nacionalnih parkova i drugih zaštićenih područja, Jahorina.

AVDIBEGOVIĆ, M., VULETIĆ, D., KRILAŠEVIĆ, E., 2006 b: Karakteristike posjetitelja i razlozi posjete šumskim područjima u Kantonu Sarajevo, Radovi Šumarskog Instituta Jastrebarsko, Vol. 41, br. 1-2.

GRUPA AUTORA, 1986: Dugoročni program razvoja šumarstva u BiH za period 1986- 2000, Republički komitet za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Sarajevo.

MALHOTRA, K.N. 2007: Marketing Research - An Applied Orientation, Pearson - Prentice Hall, New Jersey, str. 379.

PINTARIĆ, K. 2004: Značaj šume za čovjeka i životnu sredinu, Udruženje šumarskih inženjera i tehničara F BiH, Sarajevo, str. 92.

ŠAKOVIĆ, Š., DELIĆ, S. 2003: Ekološko i ekonomsko vrednovanje šuma, Fondeko svijet, broj 15, Sarajevo, str. 22-23.

Downloads

Objavljeno

01. 12. 2010.

How to Cite

Fazlić, S. ., Avdibegović, M. ., Marić, B. ., Delić, S. ., & Muslimović, Đevad . (2010). ZAHTJEVI STANOVNIŠTVA U KANTONU SARAJEVO PREMA ŠUMI. Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta U Sarajevu, 40(2), 87–99. https://doi.org/10.54652/rsf.2010.v40.i2.151

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>