Poređenje sadržaja polifenola i antioksidacijske aktivnosti ekstrakata plodova dvije vrste gloga
DOI:
https://doi.org/10.54652/rsf.2015.v45.i1.93Ključne riječi:
C. monogyna, C. rhipidophylla, phenols, DPPHSažetak
UDK: 547.56:582.711.714(234.422 Trebević)
Uzorci plodova dvije vrste gloga (C.monogyna i C. rhipidophylla) analizirani su na sadržaj ukupnih fenola, flavonoida, monomernih antocijanina i proantocijanidina kao i antioksidacijsku aktivnost u vodeno - metanolnim i zakiseljenim vodeno - metanolnim ekstraktima. U određivanju sadržaja bioaktivnih jedinjenja i antioksidacijske aktivnosti ekstrakata, korištene su spektrofotometrijske metode. Određivanje monomernih antocijanina izvršeno je primjenom pH diferencijalne metode a kiselinsko-butanolna metoda je upotrebljena za kvantifikaciju ukupnih proantocijanidina. Ukupni fenoli su određeni Folin-Ciocalteu metodom, a AlCl3 metodom vršeno je određivanje ukupnih flavonoida prema rutinu i kvercetinu kao standardima. Za mjerenje antioksidacijske aktivnosti upotrebljena je DPPH metoda.
Sadržaji ukupnih fenola po gramu suhog uzorka (s.u) za uzorke C. monogyna iznosili su 23.34 – 34.72 mg GAE g-1 s.u; ukupnih flavonoida 1.31-1.93 mg RE g-1 s.u. i 0.21-0.93 mg QE g-1 s.u; sadržaji ukupnih monomernih antocijanina su se kretali u granicama 0.60-0.82 mg CGE g-1 s.u. i proantocijanidina 11.53-18.77 mg CE g-1 s.u.
U uzorcima C.rhipidophylla sadržaji ispitivanih jedinjenja iznosili su: ukupni fenoli 21.53-29.10 mg GAE g-1 s.u; ukupni flavonoidi 0.75-1.23 mg RE g-1 s.u i 0.13-0.56 mg QE g-1 s.u; ukupni monomerni antocijanini 0.51-0.69 mg CGE g-1 s.u; ukupni proantocijanidini 11.27-15.60 mg CE g-1 s.u.
Vrijednosti antioksidacijske aktivnosti za uzorke C. monogyna kretale su se od 17.65 do 22.05 mg AAE g-1 s.u., a za C. rhipidophylla od 17.92 do 21.33 mg AAE g-1 s.u.
Veću antioksidacijsku aktivnost su imali ekstrakti dobiveni sa zakiseljenim metanolom za obje vrste i to za C. monogyna AC = 21.70 mg AAE g-1 s.u., i za C. rhipidophylla AC = 20.96 mg AAE g-1 s.u.
Generalno, u oba ekstrakciona sistema veći sadržaj ukupnih fenola, flavonoida, monomernih antocijanina i proantocijanidina je utvrđen za C. monogyna. Takođe najveća antioksidacijska aktivnost, određena DPPH metodom, izmjerena je u ekstraktima C. monogyna.
ANOVA testom, utvrđene su statistički značajne razlike u sadržaju flavonoida prema kvercetinu (TFq) i vrijednostima ACDPPH za obje vrste u oba ekstrakciona sredstva. Takođe je utvrđena i statistički značajna razlika u sadržaju ispitivanih bioaktivnih jedinjenja između vrsta.
Korelacijska analiza je pokazala postojanje značajnih korelacija između sadržaja ukupnih fenola (TP), proantocijanidina (TPA) i antioksidacijske aktivnosti (ACDPPH). Rezultati dobiveni u ovom radu pokazuju da se plodovi ispitivanih vrsta glogova mogu smatrati prirodnim izvorom fenolnih jedinjenja sa dobrom antioksidacijskom aktivnošću.
References
ANDERSEN, Q.M. AND JORDHEM, M. (2006): The anthocyanins. IN Q.M. Andersen and K.R. Markham (Eds), Flavonoids: Chemistry, biochemistry and applications, CRC, Taylor&Francis, Boca Raton, p. 472-537.
BAHRI-SAHLOUL, R., AMMAR, S., GREC, S., HARZALLAH-SKHIRI, F. (2009B): Chemical characterization of Crataegus azarolus L. fruit from 14 genotypes found in Tunisia. Journal of Horticulture Science of Biotechnology, 84, 23-28.
BAHORUN, T., TROTIN, F., POMMERY, J., VASSER, J., PINKAS, M. (1994): Antioxidant activities of Crataegus monogyna Extracts. Planta Medica, 60: 323-328.
BARROS, L., CARVALHO, A.M., FERREIRA, I.C.F.R. (2010): Comparing the composition and bioactivity of Crataegus monogyna flowers and fruits used in folk medicine, Phytochemical Analysis. 22, 181–188.
BAŠIĆ, N. (2004): Morfološko-taksonomska istraživanja glogova (Crataegus L.) na području Bosne i Hercegovine. Magistarski rad. Sarajevo.
BECK, G. (1927): Flora Bosne, Hercegovine i oblasti Novoga Pazara. III . Choripetalae (Kaj): 169-172. Beograd-Sarajevo
BERNATONIENE, J., MASTEIKOVA, R., MAJIENE D., SAVICKAS, A., KEVELAITIS, E., BERNATONIENE, R., DVORAČKOVA, K., CIVINSKIENE, G., LEKAS, R., VITKEVIČIUS, K., PEČIURA, R. (2008): Free radical-scavenging activities of Crataegus monogyna extracts. Medicina (Kanaus), 44(9).
CHANG, Q., ZUO, Z., HARRISON, F., CHOW, M.S.S., (2002): Hawthorns: An overview of chemical, pharmacological and clinical studies. Journal of Clinical Pharmacology. 42, 605-612.
THE COUNCIL OF EUROPE (2004): European Pharmacopoeia, fifth ed. Edqm, Strasbourg, pp. 1712-1715.
CHRISTENSEN, K. I., JANJIĆ, N. (2006): Taxonomic notes on European taxa of Crataegus (Rosaceae). Nordic Journal of Botany, 24: 143-147.
DEWICK, P.M. (2009): Medicinal natural products: A biosynthetic approach. John Wiley & Sons LTd., Chichester, SXW, UK.
DAİ, J. AND R. L J. MUMPER (2010): Plant Phenolics: Extraction, Analysis and Their Antioxidant and Anticancer Properties. Molecules, 15, 7313-7352.
EGEA, I., SANCEZ-BEL, P., ROMOJARO, F., PRETEL, MT. (2010): Six edible wild fruits as potential antioxidant additives or nutritional supplements. Plant Foods Human Nutrition 65:121-129.
FONG, H.H.S. AND BAUMAN, J.L. (2002): Hawthorn. Journal of Cardiovascular Nursery, 16, 1-8.
FROEHLICHER, T., HENNEBELLE, T., MARTIN-NIZARD, F., CLEENEWERCK, P., HILBERT, JL., TROTIN, F. (2009): Phenolic profiles and antioxidative effects of hawthorn cell suspensions, fresh fruits and medicinal dried parts. Food Chemistry, 115, 897- 903.
FUKAREK, P. (1974): Neke vrste drveća i grmlja koje su pogrešno navedene u Flori Bosne i Hercegovine i susjednih krajeva. ANU BiH-Radovi LIV, Odjeljenje prirodno-matematičkih nauka, 15: 45-60.
JANJIĆ, N. (1998): Neki zanimljivi dendrološki nalazi iz sarajevskog područja. Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 28(1): 85-103.
JANJIĆ, N. (2002): Nova kombinacija u lepezolisnog ili krivočašičnog gloga, Crataegus rhipidophylla Gand. (Rosaceae). Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 32(1): 1-7.
KHODDAMI, A., WILKES, M. A. & ROBERTS, T. H., (2013): Techniques for Analysis of Plant Phenolic Compounds. Molecules 2013, 18, 2328-2375.
KIM, S.H., KANG, K.W., KIM, K.W., KIM, N.D. (2000): Procyanidins in Crataegus extract evoke endothelium-dependent vasorelaxation in rat aorta. Life Science, 67:121-131.
LEE, J., DURST, RW., WROLSTAD, E. (2005): Determination of total monomeric anthocyanin pigment content of fruit juices, beverages, natural colorants, and wines by pH differential method: Collaborative study. Journal of AOAC International, 88(5), 1269-1278.
MALÝ, K. (1919): Prilozi za floru Bosne i Hercegovine 5 i 6. Glasnik Zemaljskog Muzeja BiH, Sarajevo, 31: 61-92.
MALÝ, K. (1940): Notizen zur Flora von Bosnien-Herzegovina. Glasnik Zemaljskog Muzeja BiH, Sarajevo, 52: 21-46.
MRAIHI, F., JOURNI, M., CHERIF, JK. SOKMEN, M., SOKMEN, A., TRABELSI-AYADI, M. (2013): Phenolic content and antioxidant potential of Crataegus fruits grown in Tunisia as determined by DPPH, FRAP, and β-carotene/linoleic acid assay. Journal of chemistry, volume 2013, 1-6.
ORDONEZ, A.A., GOMEZ, J.G., VATTUONE, M.A. AND ISLA, M.I. (2006). Antioxidant activities of Sechium edule swart extracts. Food Chemistry, 97: 452-458.
PIETTA, P.-G. (2000): Flavonoids as antioxidants. Journal of Natural Products. 63, 1035
PORTER, L.J., HRSTİCH, I.N., & CHAN, B.G., (1986): The conversion of procyanidins and prodelphinidins to cyaniding and delphinidin, Phytochemistry, 25, 1, pp. 223-230.
QUETTIER, DC., GRESSIER, B., VASSEUR, J., DINE, T., BRUNET, C., LUYCK, MC., CAYIN, JC., BAILLEUL, F., TROTIN, F. (2000): Phenolic compounds and antioxidant activities of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) hulls and flour. Journal of Ethnopharmacology, 118, 418-428.
RUIZ-RODRIGEZ, B., DE ANCOS, B. SANCEZ-MORENO, C., FERNANDEZ-RUIZ, V., SANCEZ-MATA, M., CAMARA, M., TARDIO, J. (2014). Wild blackthorn (Prunus spinosa L.) and hawthorn (Crataegus monogyna Jacq.) as valuable source of antioxidants. Fruits, 69, 61-73.
SANCEZ-MORENO, C., LARRAURI, J.A., SAURA-CALIXTO, F. (1998): A procedure to measure the antiradical efficiency of polyphenols. Journal of Science Food Agriculture, 76, 270-276.
SINGLETON, V.L., ORTHOFER, R., LAMUELA-RAVENTOS, R.M. (1974): Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of Folin-Ciocalteu reagent. Methods of Enzymology, 229, 152-178.
TAHIROVIĆ, A. AND BAŠIĆ, N. (2014): Phenolic content and antioxidant activity of Crataegus monogyna Jacq fruit extracts. Works of the faculty of Forestry University of Sarajevo, 44(2), 29-40.
ZHANG, Z., CHANG, Q., ZHU, M., HUANG, Y., HO, W.K.K., CHEN, Z.-Y. (2001): Characterization of antioxidants present in hawthorn fruits. Journal of Nutritional Biochemistry, 12, 144.