Poređenje sadržaja polifenola i antioksidacijske aktivnosti ekstrakata plodova dvije vrste gloga

Autor(i)

  • Azra Tahirović Faculty of Forestry University of Sarajevo
  • Neđad Bašić Faculty of Forestry University of Sarajevo
  • Irma Hubijar Faculty of Forestry University of Sarajevo
  • Sanela Šito Faculty of Forestry University of Sarajevo
  • Azra Čabaravdić Faculty of Forestry University of Sarajevo

DOI:

https://doi.org/10.54652/rsf.2015.v45.i1.93

Ključne riječi:

C. monogyna, C. rhipidophylla, phenols, DPPH

Sažetak

UDK: 547.56:582.711.714(234.422 Trebević)

Uzorci plodova dvije vrste gloga (C.monogyna i C. rhipidophylla) analizirani su na sadržaj ukupnih fenola, flavonoida, monomernih antocijanina i proantocijanidina kao i antioksidacijsku aktivnost u vodeno - metanolnim i zakiseljenim vodeno - metanolnim ekstraktima. U određivanju sadržaja bioaktivnih jedinjenja i antioksidacijske aktivnosti ekstrakata, korištene su spektrofotometrijske metode. Određivanje monomernih antocijanina izvršeno je primjenom pH diferencijalne metode a kiselinsko-butanolna metoda je upotrebljena za kvantifikaciju ukupnih proantocijanidina. Ukupni fenoli su određeni Folin-Ciocalteu metodom, a AlCl3 metodom vršeno je određivanje ukupnih flavonoida prema rutinu i kvercetinu kao standardima. Za mjerenje antioksidacijske aktivnosti upotrebljena je DPPH metoda.

Sadržaji ukupnih fenola po gramu suhog uzorka (s.u) za uzorke C. monogyna iznosili su 23.34 – 34.72 mg GAE g-1  s.u; ukupnih flavonoida 1.31-1.93 mg RE g-1 s.u. i 0.21-0.93 mg QE g-1 s.u; sadržaji ukupnih monomernih antocijanina su se kretali u granicama 0.60-0.82 mg CGE g-1 s.u. i proantocijanidina 11.53-18.77 mg CE g-1 s.u.

U uzorcima C.rhipidophylla sadržaji ispitivanih jedinjenja iznosili su: ukupni fenoli  21.53-29.10 mg GAE g-1  s.u; ukupni flavonoidi 0.75-1.23 mg RE g-1 s.u i 0.13-0.56 mg QE g-1 s.u; ukupni monomerni antocijanini 0.51-0.69 mg CGE g-1 s.u; ukupni proantocijanidini 11.27-15.60 mg CE g-1 s.u.

Vrijednosti antioksidacijske aktivnosti za uzorke C. monogyna kretale su se od 17.65 do 22.05 mg AAE g-1 s.u., a za C. rhipidophylla od 17.92 do 21.33 mg AAE g-1 s.u.

Veću antioksidacijsku aktivnost su imali ekstrakti dobiveni sa zakiseljenim metanolom za obje vrste i to za C. monogyna AC = 21.70 mg AAE g-1 s.u., i za C. rhipidophylla AC = 20.96 mg AAE g-1 s.u.

Generalno, u oba ekstrakciona sistema veći sadržaj ukupnih fenola, flavonoida, monomernih antocijanina i proantocijanidina je utvrđen za C. monogyna. Takođe najveća antioksidacijska aktivnost, određena DPPH metodom, izmjerena je u ekstraktima C. monogyna.

ANOVA testom, utvrđene su statistički značajne razlike u sadržaju flavonoida prema kvercetinu (TFq) i vrijednostima ACDPPH za obje vrste u oba ekstrakciona sredstva. Takođe je utvrđena i statistički značajna razlika u sadržaju ispitivanih bioaktivnih jedinjenja između vrsta.

Korelacijska analiza je pokazala postojanje značajnih korelacija između sadržaja ukupnih fenola (TP), proantocijanidina (TPA) i antioksidacijske aktivnosti (ACDPPH). Rezultati dobiveni u ovom radu pokazuju da se plodovi ispitivanih vrsta glogova mogu smatrati prirodnim izvorom fenolnih jedinjenja sa dobrom antioksidacijskom aktivnošću.

References

ANDERSEN, Q.M. AND JORDHEM, M. (2006): The anthocyanins. IN Q.M. Andersen and K.R. Markham (Eds), Flavonoids: Chemistry, biochemistry and applications, CRC, Taylor&Francis, Boca Raton, p. 472-537.

BAHRI-SAHLOUL, R., AMMAR, S., GREC, S., HARZALLAH-SKHIRI, F. (2009B): Chemical characterization of Crataegus azarolus L. fruit from 14 genotypes found in Tunisia. Journal of Horticulture Science of Biotechnology, 84, 23-28.

BAHORUN, T., TROTIN, F., POMMERY, J., VASSER, J., PINKAS, M. (1994): Antioxidant activities of Crataegus monogyna Extracts. Planta Medica, 60: 323-328.

BARROS, L., CARVALHO, A.M., FERREIRA, I.C.F.R. (2010): Comparing the composition and bioactivity of Crataegus monogyna flowers and fruits used in folk medicine, Phytochemical Analysis. 22, 181–188.

BAŠIĆ, N. (2004): Morfološko-taksonomska istraživanja glogova (Crataegus L.) na području Bosne i Hercegovine. Magistarski rad. Sarajevo.

BECK, G. (1927): Flora Bosne, Hercegovine i oblasti Novoga Pazara. III . Choripetalae (Kaj): 169-172. Beograd-Sarajevo

BERNATONIENE, J., MASTEIKOVA, R., MAJIENE D., SAVICKAS, A., KEVELAITIS, E., BERNATONIENE, R., DVORAČKOVA, K., CIVINSKIENE, G., LEKAS, R., VITKEVIČIUS, K., PEČIURA, R. (2008): Free radical-scavenging activities of Crataegus monogyna extracts. Medicina (Kanaus), 44(9).

CHANG, Q., ZUO, Z., HARRISON, F., CHOW, M.S.S., (2002): Hawthorns: An overview of chemical, pharmacological and clinical studies. Journal of Clinical Pharmacology. 42, 605-612.

THE COUNCIL OF EUROPE (2004): European Pharmacopoeia, fifth ed. Edqm, Strasbourg, pp. 1712-1715.

CHRISTENSEN, K. I., JANJIĆ, N. (2006): Taxonomic notes on European taxa of Crataegus (Rosaceae). Nordic Journal of Botany, 24: 143-147.

DEWICK, P.M. (2009): Medicinal natural products: A biosynthetic approach. John Wiley & Sons LTd., Chichester, SXW, UK.

DAİ, J. AND R. L J. MUMPER (2010): Plant Phenolics: Extraction, Analysis and Their Antioxidant and Anticancer Properties. Molecules, 15, 7313-7352.

EGEA, I., SANCEZ-BEL, P., ROMOJARO, F., PRETEL, MT. (2010): Six edible wild fruits as potential antioxidant additives or nutritional supplements. Plant Foods Human Nutrition 65:121-129.

FONG, H.H.S. AND BAUMAN, J.L. (2002): Hawthorn. Journal of Cardiovascular Nursery, 16, 1-8.

FROEHLICHER, T., HENNEBELLE, T., MARTIN-NIZARD, F., CLEENEWERCK, P., HILBERT, JL., TROTIN, F. (2009): Phenolic profiles and antioxidative effects of hawthorn cell suspensions, fresh fruits and medicinal dried parts. Food Chemistry, 115, 897- 903.

FUKAREK, P. (1974): Neke vrste drveća i grmlja koje su pogrešno navedene u Flori Bosne i Hercegovine i susjednih krajeva. ANU BiH-Radovi LIV, Odjeljenje prirodno-matematičkih nauka, 15: 45-60.

JANJIĆ, N. (1998): Neki zanimljivi dendrološki nalazi iz sarajevskog područja. Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 28(1): 85-103.

JANJIĆ, N. (2002): Nova kombinacija u lepezolisnog ili krivočašičnog gloga, Crataegus rhipidophylla Gand. (Rosaceae). Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 32(1): 1-7.

KHODDAMI, A., WILKES, M. A. & ROBERTS, T. H., (2013): Techniques for Analysis of Plant Phenolic Compounds. Molecules 2013, 18, 2328-2375.

KIM, S.H., KANG, K.W., KIM, K.W., KIM, N.D. (2000): Procyanidins in Crataegus extract evoke endothelium-dependent vasorelaxation in rat aorta. Life Science, 67:121-131.

LEE, J., DURST, RW., WROLSTAD, E. (2005): Determination of total monomeric anthocyanin pigment content of fruit juices, beverages, natural colorants, and wines by pH differential method: Collaborative study. Journal of AOAC International, 88(5), 1269-1278.

MALÝ, K. (1919): Prilozi za floru Bosne i Hercegovine 5 i 6. Glasnik Zemaljskog Muzeja BiH, Sarajevo, 31: 61-92.

MALÝ, K. (1940): Notizen zur Flora von Bosnien-Herzegovina. Glasnik Zemaljskog Muzeja BiH, Sarajevo, 52: 21-46.

MRAIHI, F., JOURNI, M., CHERIF, JK. SOKMEN, M., SOKMEN, A., TRABELSI-AYADI, M. (2013): Phenolic content and antioxidant potential of Crataegus fruits grown in Tunisia as determined by DPPH, FRAP, and β-carotene/linoleic acid assay. Journal of chemistry, volume 2013, 1-6.

ORDONEZ, A.A., GOMEZ, J.G., VATTUONE, M.A. AND ISLA, M.I. (2006). Antioxidant activities of Sechium edule swart extracts. Food Chemistry, 97: 452-458.

PIETTA, P.-G. (2000): Flavonoids as antioxidants. Journal of Natural Products. 63, 1035

PORTER, L.J., HRSTİCH, I.N., & CHAN, B.G., (1986): The conversion of procyanidins and prodelphinidins to cyaniding and delphinidin, Phytochemistry, 25, 1, pp. 223-230.

QUETTIER, DC., GRESSIER, B., VASSEUR, J., DINE, T., BRUNET, C., LUYCK, MC., CAYIN, JC., BAILLEUL, F., TROTIN, F. (2000): Phenolic compounds and antioxidant activities of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) hulls and flour. Journal of Ethnopharmacology, 118, 418-428.

RUIZ-RODRIGEZ, B., DE ANCOS, B. SANCEZ-MORENO, C., FERNANDEZ-RUIZ, V., SANCEZ-MATA, M., CAMARA, M., TARDIO, J. (2014). Wild blackthorn (Prunus spinosa L.) and hawthorn (Crataegus monogyna Jacq.) as valuable source of antioxidants. Fruits, 69, 61-73.

SANCEZ-MORENO, C., LARRAURI, J.A., SAURA-CALIXTO, F. (1998): A procedure to measure the antiradical efficiency of polyphenols. Journal of Science Food Agriculture, 76, 270-276.

SINGLETON, V.L., ORTHOFER, R., LAMUELA-RAVENTOS, R.M. (1974): Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of Folin-Ciocalteu reagent. Methods of Enzymology, 229, 152-178.

TAHIROVIĆ, A. AND BAŠIĆ, N. (2014): Phenolic content and antioxidant activity of Crataegus monogyna Jacq fruit extracts. Works of the faculty of Forestry University of Sarajevo, 44(2), 29-40.

ZHANG, Z., CHANG, Q., ZHU, M., HUANG, Y., HO, W.K.K., CHEN, Z.-Y. (2001): Characterization of antioxidants present in hawthorn fruits. Journal of Nutritional Biochemistry, 12, 144.

Downloads

Objavljeno

01. 06. 2015.

How to Cite

Tahirović, A., Bašić, N., Hubijar, I. ., Šito, S. ., & Čabaravdić, A. (2015). Poređenje sadržaja polifenola i antioksidacijske aktivnosti ekstrakata plodova dvije vrste gloga. Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta U Sarajevu, 45(1), 38–51. https://doi.org/10.54652/rsf.2015.v45.i1.93

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 > >>