Sadržaj fenola i antioksidacijska aktivnost ekstrakata plodova Crataegus monogyna L.

Autor(i)

  • Azra Tahirović Faculty of Forestry University of Sarajevo
  • Neđad Bašić Faculty of Forestry University of Sarajevo

DOI:

https://doi.org/10.54652/rsf.2014.v44.i2.99

Ključne riječi:

Crataegus monogyna L., natural phenolic compounds, antioxidant activity

Sažetak

UDK: 547.56:582.711.714

          582.711.714:581.47

U ovome radu su prikazani rezultati određivanja ukupnih fenola, flavonoida, monomernih antocijanina i proantocijanidina kao i antioksidacijske aktivnosti u ekstraktima svježih plodova jednokoštuničavog gloga (Crataegus monogyna L). Za ekstrakciju su korišteni rastvarači različite polarnosti i to: voda, metanol, etanol kao i vodeno-alkoholne smjese u različitim omjerima, a ekstrakcija je vršena ultrazvučnom metodom. Određivanje ukupnih fenola je vršeno spektrofotometrijski Folin-Ciocalteu metodom a ukupnih flavonoida AlCl3 metodom. Za određivanje ukupnih monomernih antocijanina primjenjena je pH diferencijalna metoda a ukupnih proantocijanidina kiselinsko-butanolna metoda. DPPH metoda je korištena za procjenu antioksidacijske aktivnosti različitih ekstrakata.

            Dobiveni rezultati su pokazali da se ekstrakti razlikuju u sadržaju bioaktivnih jedinjenja kao i po antioksidacijskoj aktivnosti. Najveći sadržaj bioaktivnih jedinjenja je određen u ekstraktima sa 80% metanolom, dok je najmanji sadržaj određen u ekstraktu sa čistom vodom. Sadržaj ukupnih fenola se kretao od 2.01 do 4.60 mg GAE g-1 s.u. (svježeg uzorka), ukupnih flavonoida od 0.254 do 0.595 mg RUE g-1 s.u. Sadržaj monomernih antocijanina je iznosio od 0.004 do 0.132 mg cijanidin-3-glukozida g-1 s.u. a ukupnih proantocijanidina od 0.187 do 1.168 mg cijanidin hlorida g-1 s.u.

            Antioksidacijska aktivnost ekstrakata je varirala od 0.661 do 2.524 mg AA g-1 s.u. Najmanja inhibicija DPPH radikala je određena za vodeni ekstrakt, dok je najveći procenat inhibicije DPPH određen za 80% metanolni ekstrakt gloga. Izuzev vodenog ekstrakta (I = 24.48%) i ekstrakta u apsolutnom etanolu (I = 37.64%), svi ostali ispitivani ekstrakti su pokazali visok stepen inhibicije koji se kretao od 65.01% do 91.15 %.

            Metodom linearne regresije određena je visoka korelacija između antioksidacijske aktivnosti ekstrakata i sadržaja ukupnih fenola (R² = 0.9473), kao i sadržaja ukupnih proantocijanidina (R² = 0.7469). Ukupni flavonoidi i monomerni antocijanini nisu značajno utjecali na antioksidacijsku aktivnost, što se može povezati sa njihovim nižim sadržajem u ispitivanim ekstraktima.

            Rezultati dobiveni u ovoj studiji indiciraju da se ispitivani plodovi Crataegus monogyna mogu smatrati prirodnim izvorom fenolnih jedinjenja sa dobrom antioksidacijskom aktivnošću.

Downloads

Download data is not yet available.

References

BAHORUN, T., AUMJAND, E., RAMPHUL, H., RYEHA, M., LUXIMON-RAMMA, A., TROTIN, F. (2003): Phenolic constituents and antioxidant capacities of Crataegus monogyna (Hawthorn) callus extracts. Nahrung, 47 (3): 191-8.

BAHORUN, T., TROTIN, F., POMMERY, J., VASSER, J., PINKAS, M. (1994): Antioxidant activities of Crataegus monogyna Extracts. Planta Medica, 60: 323-328.

BAHRI-SAHLOUL, R., AMMAR, S., GREC, S., HARZALLAH-SKHIRI, F. (2009 B): Chemical characterization of Crataegus azarolus L. fruit from 14 genotypes found in Tunisia. Journal of Horticulture Science of Biotechnology, 84, 23-28.

BARROS, L., CARVALHO, A.M., FERREIRA, I.C.F.R. (2010): Comparing the composition and bioactivity of Crataegus monogyna flowers and fruits used in folk medicine, Phytochemical Analysis. 22, 181–188.

BAŠIĆ, N. (2004): Morfološko-taksonomska istraživanja glogova (Crataegus L.) na području Bosne i Hercegovine. Magistarski rad. Sarajevo.

BECK, G. (1927): Flora Bosne, Hercegovine i oblasti Novoga Pazara. III. Choripetalae (Kaj): 169-172. Beograd-Sarajevo

BERNATONIENE, J., MASTEIKOVA, R., MAJIENE D., SAVICKAS, A., KEVELAITIS, E., BERNATONIENE, R., DVORAČKOVA, K., CIVINSKIENE, G., LEKAS, R., VITKEVIČIUS, K., PEČIURA, R. (2008): Free radical-scavenging activities of Crataegus monogyna extracts. Medicina (Kanaus), 44(9).

CAI, YZ., MEI, SUN, JIE XING (2006): Structure-radical scavenging from traditional Chinese medicinal plants. Life Science, 78(25):2872-88

CHANG, Q., ZUO, Z., HARRISON, F., CHOW, M.S.S., (2002): Hawthorns: An overview of chemical, pharmacological and clinical studies. Journal of Clinical Pharmacology. 42, 605-612.

CHRISTENSEN, K. I. (1992): Revision of Crataegus Sect. Crataegus and Notosect. Crataegineae (Rosaceae-Maloideae) in the old world. Systematic Botany Monographs, 35: 1-199.

CHRISTENSEN, K. I., JANJIĆ, N. (2006): Taxonomic notes on European taxa of Crataegus (Rosaceae). Nordic Journal of Botany, 24: 143-147.

THE COUNCIL OF EUROPE (2004): European Pharmacopoeia, fifth ed. Edqm, Strasbourg, pp. 1712-1715.

EDWARDS, JE., BROWN, PN., TALENT, N., DICKINSON, TA., SHIPLEY, PR. (2012): A review of the chemistry of the genus Crataegus. Phytochemistry, 79, 5-26.

EGEA, I., SANCEZ-BEL, P., ROMOJARO, F., PRETEL, MT. (2010): Six edible wild fruits as potential antioxidant additives or nutritional supplements. Plant Foods Human Nutrition 65:121-129.

FROEHLICHER, T., HENNEBELLE, T., MARTIN-NIZARD, F., CLEENEWERCK, P., HILBERT, JL., TROTIN, F. (2009): Phenolic profiles and antioxidative effects of hawthorn cell suspensions, fresh fruits and medicinal dried parts. Food Chemistry, 115, 897- 903.

FUKAREK, P. (1974): Neke vrste drveća i grmlja koje su pogrešno navedene u Flori Bosne i Hercegovine i susjednih krajeva. ANU BiH-Radovi LIV, Odjeljenje prirodno-matematičkih nauka, 15: 45-60.

HAGERMAN, A.E. (2002): The Tannin Handbook. Miami University Oxford.

HALVORESEN, B.L., HOLTE K., MYHRSTAD, M.C., BARIKMO, I., HVATUM, E., REMBERG, S.F. ET AL. (2002): A systematic screening of total antioxidants in dietary plants. Journal of Nutrition, 132(3), 461-71.

JANJIĆ, N. (1998): Neki zanimljivi dendrološki nalazi iz sarajevskog područja. Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 28(1): 85-103.

JANJIĆ, N. (2002): Nova kombinacija u lepezolisnog ili krivočašičnog gloga, Crataegus rhipidophylla Gand. (Rosaceae). Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 32(1): 1-7.

JUNG, S.J., KIM, D.H., HONG, YH (2007): Flavonoids from the flower of Rhododendron yedoense var. Poukhanense and their antioxidant activity. Arch Pharm Res, 30(2), 146-50.

KATALINIC, V., MILOS, M., KULISIC, T., JUKIC, M. (2006): Screening of 70 medicinal plant extracts for antioxidant capacity and phenols. Food Chemistry, 94, 550-557.

KIM, S.H., KANG, K.W., KIM, K.W., KIM, N.D. (2000): Procyanidins in Crataegus extract evoke endothelium-dependent vasorelaxation in rat aorta. Life Science, 67:121-131.

LEE, J., DURST, RW., WROLSTAD, E. (2005): Determination of total monomeric anthocyanin pigment content of fruit juices, beverages, natural colorants, and wines by pH differential method: Collaborative study. Journal of AOAC International, 88(5), 1269-1278.

LJUBUNCIC, P., PORTNAYA, I., COGAN, U., AZAIZEH, H., BOMZON, A. (2005): Antioxidant activity of Crataegus aronia aqueous extract used in traditional Arab medicine in Israel. Journal of ethno pharmacology. 101, 153-161.

MALÝ, K. (1919): Prilozi za floru Bosne i Hercegovine 5 i 6. Glasnik Zemaljskog Muzeja BiH, Sarajevo, 31: 61-92.

MALÝ, K.. (1940): Notizen zur Flora von Bosnien-Herzegovina. Glasnik Zemaljskog Muzeja BiH, Sarajevo, 52: 21-46.

MILIAUSKAUS, G., VAN BEEK, TA., DE WAARD, P. (2005): Identification of radical scavenging compounds in Rhaponticum carthamoides by means of LC-DAD-SPE-NMR. Journal of Natural Products; 68:68-72.

MRAIHI, F., JOURNI, M., CHERIF, J.K., SOKMEN, M., SOKMEN, A., TRABELSI-AYADI, M. (2013): Phenolic content and antioxidant potential of Crataegus fruits grown in Tunisia as determined by DPPH, FRAP, and β-carotene/linoleic acid assay. Journal of chemistry, volume 2013, 1-6.

PIETTA, P.-G. (2000): Flavonoids as antioxidants. Journal of Natural Products. 63, 1035.

PINELO, M., RUBILAR, M., JEREZ, M., SINEIRO, J., NUNEZ, MJ. (2005): Effect of solvent, temperature, and solvent-to-solvent ratio on the total phenolic content and antiradical activity of extracts from different components of grape pomace. Journal of Agricultural Food Chemistry, 53, 2111-2117.

QUETTIER-DELEU, C., VOISELLE, G., FRUCHART, J.C., DURIEZ, P., TEISSIER, E., BAILLEUL, F., VASSEUR, J., TROTIN, F. (2003): Hawthorn extracts inhibit LDL oxidation. Pharmazie, 58, 577-81.

QUETTIER, D.C., GRESSIER, B., VASSEUR, J., DINE, T., BRUNET, C., LUYCK, M.C., CAYIN, J.C., BAILLEUL, F., TROTIN, F. (2000): Phenolic compounds and antioxidant activities of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) hulls and flour. Journal of Ethnopharmacology, 118, 418-428.

SANCEZ-MORENO, C., LARRAURI, J.A., SAURA-CALIXTO, F. (1998): A procedure to measure the antiradical efficiency of polyphenols. Journal of Science Food Agriculture, 76, 270-276.

SINGLETON, V.L., ORTHOFER, R., LAMUELA-RAVENTOS, R.M. (1974): Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of Folin_Ciocalteu reagent. Methods of Enzymology, 229, 152-178.

SKRGET, M.P., KOTNIK, M., HADOLIN, A.R., HRAS, A.R., SIMONIĆ, M., KNEZ, Z. (2005): Phenols, proanthocyanidins, flavons and flavonols in some plant materials and their antioxidant activities. Food Chemistry, 89:191-198.

SPIGNO, G., TRAMELL,I L., DE FAVERI, D.M., (2007): Effects of extraction time, temperature and solvent on concentration and antioxidant activity of grape marc phenolics. Journal of Food Engineering. 81, 200-208.

STRATIL, P., KLEJDUS, B., KUBAN, V. (2007): Determination of phenolic compounds and their antioxidant activity in fruits and cereals. Talanta, 71, 17411-1751.

TADIC, M.V., DOBRIC, S., MARKOVIC, M.G., ĐORDEVIC, M.S., ARSIC, A.L. (2008): Anti-inflammatory, gastroprotective, free-radical-scavenging, and antimicrobial activities of hawthorn berries ethanol extract. Journal of Agricultural Food Chemistry, 56, 7700-7709.

WANG, M., SIMON, J.E., AVILES, I.F., HE K., ZHENG, Q.Y., TADMOR, Y. (2003): Analysis of antioxidative phenolic compounds in artichoke (Cynara scolymus L). Journal of Agricultural Food Chemistry, 5(3), 601-8.

ZHANG, Z., CHANG, Q., ZHU, M., HUANG, Y., HO, W.K.K., CHEN, Z.-Y. (2001): Characterization of antioxidants present in hawthorn fruits. Journal of Nutritional Biochemistry, 12, 144.

ZHOU, K. AND YU, L. (2006): Total phenolic contents and antioxidant properties of commonly consumed vegetables grown in Colorado. LWT-Food Science Technology, 39:1155-1162.

Downloads

Objavljeno

01. 12. 2014.

How to Cite

Tahirović, A., & Bašić, N. (2014). Sadržaj fenola i antioksidacijska aktivnost ekstrakata plodova Crataegus monogyna L . Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta U Sarajevu, 44(2), 29–40. https://doi.org/10.54652/rsf.2014.v44.i2.99

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>