Određivanje vitamina C kod nekih bosanskohercegovačkih vrsta roda Crataegus L. spektrofotometrijskom metodom

Autor(i)

  • Azra Tahirović Faculty of Forestry University of Sarajevo
  • Amira Čopra – Janićijević Faculty of Sciences University of Sarajevo
  • Neđad Bašić Faculty of Forestry University of Sarajevo
  • Danijela Vidić Faculty of Sciences University of Sarajevo
  • Lejla Klepo Faculty of Sciences University of Sarajevo
  • Delila Delić

DOI:

https://doi.org/10.54652/rsf.2012.v42.i1.129

Ključne riječi:

ascorbic acid, Crataegus, hawthorns, methylene blue, spectrophotometry

Sažetak

UDK 577.164.2:582.711.714

          535.234:577.164.2

U ovoj studiji su prikazani rezultati određivanja vitamina C u plodovima odabranih bosanskih vrsta glogova (Crataegus L). Određivanje vitamina C je vršeno primjenom spektrofotometrijske metode, zasnovane na kinetičkoj reakciji askorbinske kiseline (AA) sa metilenskim plavim (MB+). Mjerenja intenziteta apsorpcije su vršena na apsorpcionom maksimumu, λmax = 665 nm. U studiji je korištena i poredbena titracijska metoda analize sadržaja vitamina C u cilju komparacije i evaluacije dobivenih rezultata. Sadržaj vitamina C u ispitivanim uzorcima plodova različitih vrsta glogova se kretao u rasponu 106,12 – 231,96 mg vitamina C na 100 g suhog uzorka ploda. Dobivene vrijednosti iskorištenja (recovery) za spektofotometrijsku metodu, su se kretale od 101,4% do 108,0%, dok je vrijednost relativne standardne devijacije (RSD) iznosila 0,40 % - 3,37 %. Iz dobivenih rezultata određivanja sadržaja vitamina C u ispitivanim uzorcima plodova odabranih vrsta glogova može se uočiti da su sadržaji vitamina C u svim ispitavanim uzorcima znatno visoki. Vrste C. rhipidophylla, C. microphylla i C.× subsphaerice ,koje nisu uvrštene u oficijelnu Evropsku farmakopeju, imaju čak i veće vrijednosti vitamina C u odnosu na priznatu ljekovitu vrstu, C. monogyna. Najveći sadržaj vitamina C je određen u plodu endemične vrste, C. microphylla i u odnosu na druge ispitivane vrste je veći za približno dva puta.

Dobiveni rezultati jasno ukazuju da su plodovi ispitivanih vrsta glogova dobar izvor vitamina C kao prirodnog antioksidanta.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AOAC International, official methods of analysis, 18th ed., AOAC International, Arlington, VA, 2005.

ARAYA, S. P., MAHAJN, M., JAIN, P. (1998): Photometric methods for the determination of vitamin C. Analytical Sciences, 14: 889-894.

BAHORUN, T., TROTIN, F., POMMERY, J., VASSER, J., PINKAS, M. (1994): Antioxidant activities of Crataegus monogyna Extracts. Planta Medica, 60: 323-328.

BAHORUN, T., AUMJAND, E., RAMPHUL, H., RYEHA, M., LUXIMON-RAMMA, A., TROTIN, F. (2003): Phenolic constituents and antioxidant capacities of Crataegus monogyna (Hawthorn) callus extracts. Nahrung, 47 (3): 191-8.

BAŠIĆ, N. (2004): Morfološko-taksonomska istraživanja glogova (Crataegus L.) na području Bosne i Hercegovine. Magistarski rad. Sarajevo.

BECK, G. (1927): Flora Bosne, Hercegovine i oblasti Novoga Pazara. III . Choripetalae (Kaj): 169-172. Beograd-Sarajevo.

BUSHWAY, R. J., KING, J. M., PERKINS, B. M., KRISHNAN, M. (1988) High-performance liquid chromatographic determination of ascorbic acid in fruits, vegetables and juices. Journal of Liquid Chromatography 11: 3415 - 3423.

CHRISTENSEN, K. I. (1992): Revision of Crataegus Sect. Crataegus and Notosect. Crataegineae (Rosaceae-Maloideae) in the old world. Systematic Botany Monographs, 35: 1-199.

CHRISTENSEN, K. I., JANJIĆ, N. (2006): Taxonomic notes on European taxa of Crataegus (Rosaceae). Nordic Journal of Botany, 24: 143-147.

CUI, T., NAKAMURA, K., TIAN, S., KAYAHARA, H., TIAN, Y. L. (2006): Polyphenolic content and physiological activities of Chinese hawthorn extracts. Bioscience Biotechnology and Biochemistry, 70 (12): 2948-56.

DAVEY, M. W., VAN MONTAGU, M., INZÉ, D., SANMARTIN, M., KANELLIS, A., SMIRNOFF, N., BENZIE, I. J. J., STRAIN, J. J., FAVELL, D., FLETCHER, J. (2000): Plant L-ascorbic acid: chemistry, function, metabolism, bioavailability and effects of processing. Journal of the Science of Food and Agriculture, 80, 825-860.

EGEA, I., SANCHEZ-BEL, P., RAMOJARO, F., PRETEL, M. T. (2010): Six edible wild fruits as potential antioxidant additives or nutritional supplements. Plant Foods for Human Nutrition, 65:121-129.

EITENMILLER, R. R., YE L., LANDEN, W. O. (2008): Vitamin analysis for the health and food sciences. CRC Press, Taylor & Francis Group, UK, 231-274.

ENGLARD, S., SEIFTER, S. (1986): The biochemical functions of ascorbic acid. Annual Review of Nutrition, 6: 365-406.

WHO/FAO (2004): Vitamin and mineral requirements in human nutrition. Second edition, World Health Organisation and Food and Agricultural Organisation of the United Nations, Sung-Fung, China, Chapter 7, 130-139.

FUKAREK, P. (1974): Neke vrste drveća i grmlja koje su pogrešno navedene u Flori Bosne i Hercegovine i susjednih krajeva. ANU BiH-Radovi LIV, Odjeljenje prirodno-matematičkih nauka, 15: 45-60.

FOYER, C.H., LELANDIAS, M., EDWARDS, E.A., MULLINEAUX, P. M. (1991): Current topics in plant physiology, 6, ASPP, Rockville, 131.

GUO, C. J. AND YANG, J. J. (2001): Progress in the study of antioxidant capacity of fruits and vegetables. China Public Health, 17: 87-88.

HANACK, T., BRUCKEL, M. H. (1983): The treatment of mild stable forms of angina pectoris using crategutt novo. Therapiewoche, 33: 4331-4333.

JANJIĆ, N. (1998): Neki zanimljivi dendrološki nalazi iz sarajevskog područja. Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 28(1): 85-103.

JANJIĆ, N. (2002): Nova kombinacija u lepezolisnog ili krivočašičnog gloga, Crataegus rhipidophylla Gand. (Rosaceae). Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 32(1): 1-7.

LAMPE, J. W. (1999): Health effects of vegetables and fruits: Assessing mechanisms of action in human experimental studies. American Journal of Clinical Nutrition, 70: 475S-490S.

MALÝ, K. (1919): Prilozi za floru Bosne i Hercegovine 5 i 6. Glasnik Zemaljskog Muzeja BiH, Sarajevo, 31: 61-92.

MALÝ, K. (1940): Notizen zur Flora von Bosnien-Herzegovina. Glasnik Zemaljskog Muzeja BiH, Sarajevo, 52: 21-46.

MOWRY, S., ORGEN, P. J. (1999): Kinetics of methylene blue reduction by ascorbic acid, Journal of Chemical Education, 76(7): 970-974.

OGULNESI, M., OKIEI, W., AZEEZ, L., OBAKACHI, V., OSUNSANMI, M., NKENCHOR, G. (2010): Vitamin C contents of tropical vegetables and foods determined by voltammetric and titrimetric methods and their relevance to the medicinal uses of the plants. International Journal of Electrochemical Science, 5: 105-115.

PRYOR, W. A., DAS, B., CHURCH, D. F. (1991): The ozonation of unsaturated fatty acids: aldehydes and hydrogen peroxide as products and possible mediators of ozone toxicity”, Chemical Research in Toxicology, 4: 341-348.

RIGELSKY, J. M., SWEET, B. V. (2002): Hawthorn: pharmacology and therapeutic uses. American Journal of Health and Systematic Pharmacology, 59: 417-422.

ŠAVIKIN, K., ZDINIĆ, G., JANKOVIĆ, T., TASIĆ, S., MENKOVIĆ, N., STEVIĆ, T., ĐORĐEVIĆ, B. (2009): Phenolic content and radical scavenging capacity of berries and related jams from certificated area in Serbia. Plant Foods for Human Nutrition, 64: 212- 217.

ZHANG, Z., CHANG, Q., ZHU, M., HUANG, Y., HO, W. K., CHEN, Z. (2001): Characterization of antioxidants present in hawthorn fruits. The Journal of Nutritional Biochemistry, 12: 144-152.

Downloads

Objavljeno

01. 06. 2012.

How to Cite

Tahirović, A., Čopra – Janićijević, A. ., Bašić, N., Vidić , D. ., Klepo, L. ., & Delić, D. . (2012). Određivanje vitamina C kod nekih bosanskohercegovačkih vrsta roda Crataegus L. spektrofotometrijskom metodom. Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta U Sarajevu, 42(1), 43–55. https://doi.org/10.54652/rsf.2012.v42.i1.129

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>