Određivanje vitamina C kod nekih bosanskohercegovačkih vrsta roda Crataegus L. spektrofotometrijskom metodom

Autor(i)

  • Azra Tahirović Faculty of Forestry University of Sarajevo
  • Amira Čopra – Janićijević Faculty of Sciences University of Sarajevo
  • Neđad Bašić Faculty of Forestry University of Sarajevo
  • Danijela Vidić Faculty of Sciences University of Sarajevo
  • Lejla Klepo Faculty of Sciences University of Sarajevo
  • Delila Delić

DOI:

https://doi.org/10.54652/rsf.2012.v42.i1.129

Ključne riječi:

ascorbic acid, Crataegus, hawthorns, methylene blue, spectrophotometry

Sažetak

UDK 577.164.2:582.711.714

          535.234:577.164.2

U ovoj studiji su prikazani rezultati određivanja vitamina C u plodovima odabranih bosanskih vrsta glogova (Crataegus L). Određivanje vitamina C je vršeno primjenom spektrofotometrijske metode, zasnovane na kinetičkoj reakciji askorbinske kiseline (AA) sa metilenskim plavim (MB+). Mjerenja intenziteta apsorpcije su vršena na apsorpcionom maksimumu, λmax = 665 nm. U studiji je korištena i poredbena titracijska metoda analize sadržaja vitamina C u cilju komparacije i evaluacije dobivenih rezultata. Sadržaj vitamina C u ispitivanim uzorcima plodova različitih vrsta glogova se kretao u rasponu 106,12 – 231,96 mg vitamina C na 100 g suhog uzorka ploda. Dobivene vrijednosti iskorištenja (recovery) za spektofotometrijsku metodu, su se kretale od 101,4% do 108,0%, dok je vrijednost relativne standardne devijacije (RSD) iznosila 0,40 % - 3,37 %. Iz dobivenih rezultata određivanja sadržaja vitamina C u ispitivanim uzorcima plodova odabranih vrsta glogova može se uočiti da su sadržaji vitamina C u svim ispitavanim uzorcima znatno visoki. Vrste C. rhipidophylla, C. microphylla i C.× subsphaerice ,koje nisu uvrštene u oficijelnu Evropsku farmakopeju, imaju čak i veće vrijednosti vitamina C u odnosu na priznatu ljekovitu vrstu, C. monogyna. Najveći sadržaj vitamina C je određen u plodu endemične vrste, C. microphylla i u odnosu na druge ispitivane vrste je veći za približno dva puta.

Dobiveni rezultati jasno ukazuju da su plodovi ispitivanih vrsta glogova dobar izvor vitamina C kao prirodnog antioksidanta.

References

AOAC International, official methods of analysis, 18th ed., AOAC International, Arlington, VA, 2005.

ARAYA, S. P., MAHAJN, M., JAIN, P. (1998): Photometric methods for the determination of vitamin C. Analytical Sciences, 14: 889-894.

BAHORUN, T., TROTIN, F., POMMERY, J., VASSER, J., PINKAS, M. (1994): Antioxidant activities of Crataegus monogyna Extracts. Planta Medica, 60: 323-328.

BAHORUN, T., AUMJAND, E., RAMPHUL, H., RYEHA, M., LUXIMON-RAMMA, A., TROTIN, F. (2003): Phenolic constituents and antioxidant capacities of Crataegus monogyna (Hawthorn) callus extracts. Nahrung, 47 (3): 191-8.

BAŠIĆ, N. (2004): Morfološko-taksonomska istraživanja glogova (Crataegus L.) na području Bosne i Hercegovine. Magistarski rad. Sarajevo.

BECK, G. (1927): Flora Bosne, Hercegovine i oblasti Novoga Pazara. III . Choripetalae (Kaj): 169-172. Beograd-Sarajevo.

BUSHWAY, R. J., KING, J. M., PERKINS, B. M., KRISHNAN, M. (1988) High-performance liquid chromatographic determination of ascorbic acid in fruits, vegetables and juices. Journal of Liquid Chromatography 11: 3415 - 3423.

CHRISTENSEN, K. I. (1992): Revision of Crataegus Sect. Crataegus and Notosect. Crataegineae (Rosaceae-Maloideae) in the old world. Systematic Botany Monographs, 35: 1-199.

CHRISTENSEN, K. I., JANJIĆ, N. (2006): Taxonomic notes on European taxa of Crataegus (Rosaceae). Nordic Journal of Botany, 24: 143-147.

CUI, T., NAKAMURA, K., TIAN, S., KAYAHARA, H., TIAN, Y. L. (2006): Polyphenolic content and physiological activities of Chinese hawthorn extracts. Bioscience Biotechnology and Biochemistry, 70 (12): 2948-56.

DAVEY, M. W., VAN MONTAGU, M., INZÉ, D., SANMARTIN, M., KANELLIS, A., SMIRNOFF, N., BENZIE, I. J. J., STRAIN, J. J., FAVELL, D., FLETCHER, J. (2000): Plant L-ascorbic acid: chemistry, function, metabolism, bioavailability and effects of processing. Journal of the Science of Food and Agriculture, 80, 825-860.

EGEA, I., SANCHEZ-BEL, P., RAMOJARO, F., PRETEL, M. T. (2010): Six edible wild fruits as potential antioxidant additives or nutritional supplements. Plant Foods for Human Nutrition, 65:121-129.

EITENMILLER, R. R., YE L., LANDEN, W. O. (2008): Vitamin analysis for the health and food sciences. CRC Press, Taylor & Francis Group, UK, 231-274.

ENGLARD, S., SEIFTER, S. (1986): The biochemical functions of ascorbic acid. Annual Review of Nutrition, 6: 365-406.

WHO/FAO (2004): Vitamin and mineral requirements in human nutrition. Second edition, World Health Organisation and Food and Agricultural Organisation of the United Nations, Sung-Fung, China, Chapter 7, 130-139.

FUKAREK, P. (1974): Neke vrste drveća i grmlja koje su pogrešno navedene u Flori Bosne i Hercegovine i susjednih krajeva. ANU BiH-Radovi LIV, Odjeljenje prirodno-matematičkih nauka, 15: 45-60.

FOYER, C.H., LELANDIAS, M., EDWARDS, E.A., MULLINEAUX, P. M. (1991): Current topics in plant physiology, 6, ASPP, Rockville, 131.

GUO, C. J. AND YANG, J. J. (2001): Progress in the study of antioxidant capacity of fruits and vegetables. China Public Health, 17: 87-88.

HANACK, T., BRUCKEL, M. H. (1983): The treatment of mild stable forms of angina pectoris using crategutt novo. Therapiewoche, 33: 4331-4333.

JANJIĆ, N. (1998): Neki zanimljivi dendrološki nalazi iz sarajevskog područja. Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 28(1): 85-103.

JANJIĆ, N. (2002): Nova kombinacija u lepezolisnog ili krivočašičnog gloga, Crataegus rhipidophylla Gand. (Rosaceae). Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 32(1): 1-7.

LAMPE, J. W. (1999): Health effects of vegetables and fruits: Assessing mechanisms of action in human experimental studies. American Journal of Clinical Nutrition, 70: 475S-490S.

MALÝ, K. (1919): Prilozi za floru Bosne i Hercegovine 5 i 6. Glasnik Zemaljskog Muzeja BiH, Sarajevo, 31: 61-92.

MALÝ, K. (1940): Notizen zur Flora von Bosnien-Herzegovina. Glasnik Zemaljskog Muzeja BiH, Sarajevo, 52: 21-46.

MOWRY, S., ORGEN, P. J. (1999): Kinetics of methylene blue reduction by ascorbic acid, Journal of Chemical Education, 76(7): 970-974.

OGULNESI, M., OKIEI, W., AZEEZ, L., OBAKACHI, V., OSUNSANMI, M., NKENCHOR, G. (2010): Vitamin C contents of tropical vegetables and foods determined by voltammetric and titrimetric methods and their relevance to the medicinal uses of the plants. International Journal of Electrochemical Science, 5: 105-115.

PRYOR, W. A., DAS, B., CHURCH, D. F. (1991): The ozonation of unsaturated fatty acids: aldehydes and hydrogen peroxide as products and possible mediators of ozone toxicity”, Chemical Research in Toxicology, 4: 341-348.

RIGELSKY, J. M., SWEET, B. V. (2002): Hawthorn: pharmacology and therapeutic uses. American Journal of Health and Systematic Pharmacology, 59: 417-422.

ŠAVIKIN, K., ZDINIĆ, G., JANKOVIĆ, T., TASIĆ, S., MENKOVIĆ, N., STEVIĆ, T., ĐORĐEVIĆ, B. (2009): Phenolic content and radical scavenging capacity of berries and related jams from certificated area in Serbia. Plant Foods for Human Nutrition, 64: 212- 217.

ZHANG, Z., CHANG, Q., ZHU, M., HUANG, Y., HO, W. K., CHEN, Z. (2001): Characterization of antioxidants present in hawthorn fruits. The Journal of Nutritional Biochemistry, 12: 144-152.

Downloads

Objavljeno

01. 06. 2012.

How to Cite

Tahirović, A., Čopra – Janićijević, A. ., Bašić, N., Vidić , D. ., Klepo, L. ., & Delić, D. . (2012). Određivanje vitamina C kod nekih bosanskohercegovačkih vrsta roda Crataegus L. spektrofotometrijskom metodom. Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta U Sarajevu, 42(1), 43–55. https://doi.org/10.54652/rsf.2012.v42.i1.129

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>