IZBOR TIPA RASPONSKE KONSTRUKCIJE I NJEN UTICAJ NA REGULACIJU BUJIČNOG TOKA

Autor(i)

  • Boro Kovačević Komatsu d.o.o Sarajevo
  • Muhamed Bajrić Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu
  • Dževada Sokolović Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu

DOI:

https://doi.org/10.54652/rsf.2007.v37.i1.185

Ključne riječi:

Šumski put, most, kompozitne strukture, jednostavni strukturni sistemi, rekonstrukcija, bujica

Sažetak

UDK 630*38:624.2/.8

         624.2/.8:556.16

Postoji rastuća potreba za izgradnju novih šumskih puteva i moderniziranje postojeće mreže puteva u šumskim gazdinstvima (šumarstvu) Bosne i Hercegovine. Mostovi na šumskim putevima su, prema troškovima izgradnje i tehničkim karakteritikama, najznačajnije strukture na šumskim putevima. Istraživanja na terenu potvrđuju da je veliki broj mostova napravljenih od drvne građe i čelika još uvijek u upotrebi na šumskim putevima Bosne i Hercegovine. Većina tih mostova su ipak u lošem stanju, katkad čak zatvorena za saobraćaj ili posve uklonjeni. Ovaj rad uspoređuje konstrukcije od drvne građe za kratko premošćenje, čelične i mostove od armiranog betona, koji se najčešće grade na šumskim putevima u Bosni i Hercegovini, uključujući kompozitne mostove ili jednostavne strukturalne sisteme, koji su prikladni za izgradnju mostova za kratko premošćenje na šumskim putevima. Prikazani rezultati pokazuju značajne prednosti u usporedbi s kompozitnim strukturama od drvne građe, čelika i betonskih mostova. Osim navedenog, mostovske konstrukcije predstavljaju optimalno rješenje prilikom proticaja velikih voda, kakav je slučaj kod bujičnih tokova.

References

EŠKERICA, V.: Uporedna analiza primjenjivosti drvenih, čeličnih i armirano betonskih mostova prostih sistema na šumskim putevima. Magistarski rad. Sarajevo, 1974.

HORVATIĆ, D.: Spregnute konstrukcije čelik-beton, Masmedia Zagreb, 2003.

JAHIĆ, M.: Uređivanje bujica, Šumarski fakultet Sarajevo, 2006. godina

KOVAČEVIĆ, B.: Racionalizacija gradnje mostova na šumskim putevima primjenom suvremenih rasponskih konstrukcija. Magistarski rad. Šumarski fakultet. Sarajevo, 2005.

PRŽULJ, M.: Spregnute konstrukcije: Teoretske osnove, proračun i konstruisanje sprezanja čelika i betona kod nosača, ploča i stubova sa primjenom u mostogradnji i visokogradnji , IRO “Građevinska knjiga” Beograd, 1989.

Downloads

Objavljeno

01. 12. 2007.

How to Cite

Kovačević, B., Bajrić, M. ., & Sokolović, D. . (2007). IZBOR TIPA RASPONSKE KONSTRUKCIJE I NJEN UTICAJ NA REGULACIJU BUJIČNOG TOKA. Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta U Sarajevu, 37(1), 81–80. https://doi.org/10.54652/rsf.2007.v37.i1.185

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>