Antioksidacijski kapacitet i sadržaj fenola ekstrakata lišća i kore Fraxinus ornus L. i Fraxinus pennsylvanica Marsch

Autor(i)

  • Azra Tahirović Faculty of Forestry University of Sarajevo
  • Neđad Bašić Faculty of Forestry University of Sarajevo
  • Selma Avdibegović Faculty of Forestry University of Sarajevo

DOI:

https://doi.org/10.54652/rsf.2017.v47.i1.63

Ključne riječi:

F. ornus, F. pennsylvanica, phenols, DPPH, FRAP

Sažetak

UDK: 582.916.16:547.56

            547.56:543.42

Sadržaj ukupnih fenola, flavonoida, fenolnih kiselina, kumarina i proantocijanidina kao i antioksidacijski kapacitet određivani su u metanolnim ekstraktima uzoraka lista i kore grana vrsta F. ornus L. i F. pennsylvanica Marsch.  Za određivanje sadržaja bioaktivnih jedinjenja i antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata korištene su spektrofotometrijske metode analize. Folin-Ciocalteu metoda je korištena u određivanju ukupnih fenola a AlCl3 metoda za određivanje ukupnih flavonoida uz  rutin i kvercitin kao standarde. Kvantifikacija ukupnih proantocijanidina izvršena je primjenom kiselinsko-butanolne metode. Arnowa metoda je korištena za određivanje ukupnih fenolskih kiselina a metoda Osoria i Martineza za ukupne kumarine. DPPH, i FRAP metoda, uz askorbinsku kiselinu i Fe(II) sulfata kao standarde, korištene su za određivanje antioksidacijskog kapaciteta uzoraka.

Sadržaji ukupnih fenola po gramu suhog uzorka (s.u) za uzorke listova su u području  23.99–56.20 mg GAE g-1 s.u; ukupnih flavonoida 2.22–6.34 mg RE g-1 s.u. i 3.92–13.33 mg QE g-1 s.u; fenolnih kiselina 6.80–16.50 mg CAE g-1 s.u.; sadržaji ukupnih kumarini iznose 17.16–69.17 mg CE g-1 s.u. i proantocijanidina 4.00–8.56 mg LCE g-1 s.u.

U uzorcima kore grana, sadržaji ispitivanih jedinjenja iznose: ukupni fenoli 24.57–56.20 mg GAE g-1 s.u; ukupni flavonoidi 0.61–0.85 mg RE g-1 s.u i 0.87–1.45 mg QE g-1 s.u; ukupne fenolne kiseline su u granicama 7.91–16.38 mg CAE g-1 a ukupni kumarini 14.28–109.96 mg CE g-1 s.u; i ukupni proantocijanidini 4.16–7.33 mg LCE g-1 s.u.

  1. ornus list ima veći sadržaj ukupnih fenola, flavonoida, kumarina i proantocijanidina dok F. pennsylvanica list ima veći sadržaj ukupnih fenolnih kiselina. F. ornus kora ima veći sadržaj ukupnih fenola, fenolnih kiselina i kumarina dok F. pennsylvanica kora ima veći sadržaj flavonoida (ekvivalenti rutina) i proantocijanidina.

Prosječne vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta dobivenog DPPH i FRAP metodom za F. ornus list iznose 41.33 mg AAE g-1 s.u. i 1679.23 µmolFe(II) g-1 s.u. i za F. ornus koru 25.36 mg AAE g-1 s.u. i 956.65 µmolFe(II) g-1 s.u.

Prosječne vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta dobivenog DPPH i FRAP metodom za F. pennsylvanica list iznose 22.79 mg AAE g-1 s.u i 932.13 µmolFe(II) g-1 s.u i za F. pennsylvanica koru 17.36 mg AAE g-1 s.u i 743.35 µmolFe(II) g-1 s.u. 

Dobiveni rezultati su pokazali da F. ornus list i kora imaju veći antioksidacijski kapacitet.

Linearnom regresijom utvrđena je visoka korelacija između antioksidacijskog kapaciteta i sadržaja ukupnih fenola, flavonoida i kumarina za list kao i sadržaja fenola i ukupnih kumarina za koru.

References

ATMANI, D., CHAHER, N., BERBOUCHA, M., AYOUNI, K., LOUNIS, H., BOUDAOUD, H., DEBBACHE, N., ATMANI D. 2009: Antioxidant capacity and phenol content of selected Algerian medicinal plants, Food Chemistry, 112, 303-309.

AYOUNI, K., BERBOUCHA-RAHMANI, M., KIM, H.K., ATMANI, D., VERPOORTE, R., CHOI, Y.H. 2016: Metabolomics tool to identify antioxidant compounds of Fraxinus angustifolia leaf and stem bark extracts. Industrial Crops and Products, 88, 65-77.

BENZIE I.F. AND STRAIN J.J. 1996: The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of "antioxidant power": the FRAP assay. Analytical Biochemistry, 239(1) 70-6.

CAUDULLO, G. AND DE RIGO, D. 2016: Fraxinus ornus in Europe: distribution, habitat, usage and threats. European Atlas of Forest Tree Species. San-Miguel-Ayanz, J. et al., Eds. Publication Office of the European Union, Luxembourg. ISBN: 978-92-79-36740-3.

GAWLIC-DZIKI, U. 2012: Dietary spices as natural effectors of lipoxygenase, xanthine oxidase, peroxidase and antioxidant agents. LTW-Food Science and Technology, 47, 138-146.

HAGERMAN, A., HARVEY-MUELLER, I., MAKKAR, H.P.S. 2000B: Quantification of tannins in tree foliage – a laboratory manual. FAO/IAEA, Vienna, pp.4-7.

IOSSIFOVA, T., KUJUMGIEV, A., IGNATOVA, A., VASSILEVA, E., KOSTOVA, I. 1994: Antimicrobial effects of some hydroxycoumarins and secoiridoids from the Fraxinus ornus bark. Pharmazie; 49, 298-299.

IORDACHE, T.A., VLASE, L., ISTUDOR, V., GIRD, C.E. 2013: Researches regarding obtaining selective extracts with hypoglycemiant properties from vegetal indigenous products (Cichorii Herba and Fraxini folium). Note III Phenolic compounds analysis from Fraxini folium. Farmacia, 61, (4), 625-631.

KOSTOVA, I. 2001: Fraxinus ornus L. Fitoterapia, 72, 471-480.

KOSTOVA, I. ,. BHATIA, S, GRIGOROV, P., BALKANSKY , S. , PARMAR, V.S. ,. PRASAD A.K , SASO, L. 2011: Coumarins as antioxidants. Current Medicinal Chemistry, 18, 3929-3951.

KOSTOVA, I. AND IOSSIFOVA, T. 2007: Chemical components of Fraxinus species. Fitotrapia, 78, 85-106.

MARINOVA, E.M., YANISHLIEVA, N.V., KOSTOVA, I.N. 1994: Antioxidative action og the ethanolic extract and some hydroxy coumarins of Fraxinus ornus bark. Food Chemistry, 1994; 51, 125-35.

NYKOLOV, N., IOSSIFOVA, T., VASSILEVA, E, KOSTOVA, I., STOEV, G. 1993: Reverse-phase high pressure liquid chromatographic analysis of hydroxycoumarins in plant extracts. Quantitative determination of hydroxycoumarins in Fraxinus ornus. Phytochemical Analysis, 4-86.

OMAR, S., LEMONNIER, B., JONES, N., FICKER, C., SMITH, M., NEEMA, C. 2000: Antimicrobial activity of extracts of eastern North American hardwood trees and relation to traditional medicine. Journal of Ethnopharmacology, 73(1-2), 161-170

ORDONEZ, A.A., GOMEZ, J.G., VATTUONE, M.A. AND ISLA, M.I. 2006: Antioxidant activities of Sechium edule swart extracts. Food Chemistry, 97, 452-458.

OSORIO, O.K. AND MARTINS, J.L.S. 2004: Determinacao de cumarina em extrato fluido tintura de guaco por espectrofotometria derivada de primeira ordem. Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences, 40(4), 481 486.

QUETTIER, D.C., GRESSIER, B., VASSEUR, J., DINE, T., BRUNET, C., LUYCK, M.C., CAYIN, J.C., BAILLEUL, F., TROTIN, F. 2000: Phenolic compounds and antioxidant activities of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) hulls and flour. Journal of Ethnopharmacology, 118, 418-428.

ROYER, M., HOUDE, R., VIANO, Y., STEVANOVIC, T. 2012: Non-wood forest products based on extractives- A new opportunity for the Canadian Forest Industry. Part 1: Hardwood Forest Species. Journal of Food Research, 1(3), 8-45.

SANCEZ-MORENO, C., LARRAURI, J.A., SAURA-CALIXTO, F. 1998: A procedure to measure the antiradical efficiency of polyphenols. Journal of Science Food Agriculture, 76, 270-276.

SINGLETON, V.L., ORTHOFER, R., LAMUELA-RAVENTOS, R.M. 1974: Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of Folin-Ciocalteu reagent. Methods of Enzymology, 229, 152-178.

STEFANOVA, Z., NEYCHEV, H., IVANOVSKA, I., KOSTOVA, I. J. 1995: Effect of a total extract from Fraxinus ornus stem bark and esculin on zymosan- and carrageenan-induced paw oedema in mice. Journal of Ethnopharmacoly, 46, 101-106.

TAHIROVIĆ, A., BAŠIĆ, N. 2016: Determination of phenolic content and antioxidant capacity of Fraxinus excelsior L. and Fraxinus angustifolia Vahl. leaves and bark extracts. Works of the Faculty of Forestry University of Sarajevo, 46(1), 29-41.

VANDAL, A., ABOU-ZAID, M.M., FERRONI, G., LEDUC, L.G. 2015: Antimicrobial activity of natural products from the flora of Northern Ontario, Canada, Pharmaceutical Biology, 53(6), 800-806.

WESTWOOD, M., OLDFIELD, S., JEROME, D., ROMERO-SEVERSON, J. 2017: Fraxinus pennsylvanica. The IUCN Red List of Threatened Species: http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2017-2.RLTS.T61918934A61919002.en.

WU, C.R., HUANG, M.Y., LIN, Y.T., JU, H.Y., CHING, H. 2007: Antioxidant properties of Cortex Fraxini and its simple coumarins. Food Chemistry, 104, 1464-71.

Downloads

Objavljeno

01. 06. 2017.

How to Cite

Tahirović, A., Bašić, N., & Avdibegović, S. (2017). Antioksidacijski kapacitet i sadržaj fenola ekstrakata lišća i kore Fraxinus ornus L. i Fraxinus pennsylvanica Marsch. Radovi Šumarskog Fakulteta Univerziteta U Sarajevu, 47(1), 1–12. https://doi.org/10.54652/rsf.2017.v47.i1.63

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>